Pages

Thursday, 28 June 2012

bubur tiga sekawan



Assalammualaikum.
salam sejahtera,pengunjung blog yg amat-amat dikasihi..semoga semuanya sihat-sihat yer..terima kasih atas komen-komen yang indah dari semua..dan terima kasih jugak sudi singgah di blog zila yang tak seberapa nie...hari ini nak share lagi satu resepi..masakan yang biasa-biasa jew..tak sehebat blogger lain..yang masak best-best..kalau berBW memang best..dapur masing-masing menghidangkan masakan istimewa..wahhhh sampai terliuurrr..





dimana-mana sekarang nie memang musim durian kan..zila bukan la peminat durian..kalau makan pun cuma seulas dua jew..kata orang jangan sampai teringin..he hee..tapi hubby memang suka makan durian..mugkin tak pernah makan..tu la sebabnya sangat jakun..



jagung dan kacang merah yang zila gunakan



hari tu anak zila ada request nak makan bubur jagung..alahhaiii ibu dia time tu sangat malas nak buat..dah 2 minggu permintaan tue berlalu..dan semalam dia sebut lagi..he hehee ibu mana yang sampai hati tengok anaknya mengidam..he heeh..zila pulak teringin nak makan bubur kacang merah..so semalam petang balik dari office pergi kedai cari barang yang dalam tin jew senang..tak payah susah-susah..




kacang merah nie sangat la sedap..makan degan ice cream pun sedap..atau makan bersama ABC..jagung tu pun ok..bila kita masak dia x hancur..memang sesuai di buat bubur.zila tambahkan beberapa ulas durian..so kuah tue agak pekat sikit..memang sedap..pada sesiapa yang nak mencuba zila sertakan resepinya disini..pejam mata jer pun boleh buat tau....he hehe memang senang..





bubur tiga sekawan
oleh : zila4ever.blogspot.com

1 tin kacang merah
1 tin jagung biji
beberapa ulas durian
gula pasir secukup rasa
sedikit garam
santan pekat
1 helai daun pandan




cara-caranya

masak santan pekat dan daun pandan diatas api sehingga mendidh
masukkan gula pasir
masukkan durian,kacang merah dan jaggung.
perasakan gula dan garam.
setelah masak matikan api.
sedia dihidang.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...