Pages

Wednesday, 20 June 2012

jelly kelapa gula melaka


Assalammualaikum..
salam sejahtera semua ..pada pengunjung blog yang tak pernah jemu-jemu bertandang disini..tqvm pada yang sudi follow zila yer..zila akan follow balik..mood  rajin nak megupdate blog nie..muaahhh love u all..



perasan tak..semenjak dua menjak nie kan cuaca panas jer kan..ditambah-tambah lagi dengan musim buah durian...kesana kemari asik terpandang-pandang jer durian..tapi zila tak beranilah nak makan banyak-banyak..takut suara tak der nanti..lagipun cuaca panas-panas macamnie sesuai minum air masak putih banyak-banyak..





dan apabila cuaca panas-panas macamnie...amat sesuai minum air kelapa kan..time duduk kt kampung masa kecik-kecik ..puas jugak la minum air kelapa muda...walaupun kat belakang rumah emak tu cuma ada beberapa batang pokok jew..tapi bila dah berbuah..bertandan-tandan..lagipun pokok tue kemetot jer..tak payah susah - susah nak amik galah tolong jolokkan..cuma guna tulang empat kerat jer untuk memulasnya..:)




Tak pernah terfikir nak buat jelly kelapa..tapi idea tue datang bila member satu office nie bercerita dia ada plan nak buat jelly kelapa dengan mak dia..buat untuk makan-makan keluarga..tapi time tu ..zila pun x tergerak hati nak buat..macam malas benor nak cuba buat..selang beberapa hari ..member sek zila ada bertanya tentang resepi jelly kelapa nie..wahhh apa lg rasa macam memronta-ronta jiwa nak mencuba ..dan akhirnya inilah hasinya..resepi asal dari kak nor yang disharekan di myresepi..zila kurangkan sukatanya kepada setengah adunan..dan zila tukar kepada gula melaka..tu yang nampak agak-agak kekuningan sikit.




Jelly kelapa gula melaka

resepi asal :kak nor67
olahan : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahannya
1 paket agar-agar serbuk -10 gram
2.6 liter air kelapa muda - hasil dari 3 biji kelapa muda jika kurang tambahkan air biasa.
isi kelapa muda - kalau nak banyak boleh letak banyak-banyak..kaup pakai sudu kemudian dihiris kecil.
11 sudu besar gula - saya letak 9 sudu gula pasir dan 2 sudu gula melaka.terpulang pada masing-masing punya selera..ditambah perisa pandan dan pewarna hijau pun boleh.
3 helai daun pandan





cara-caranya
  1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
  3. masukkan kedalam bekas yg disukai.
  4.  Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
  5. selamat mencuba.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...