Pages

Monday, 18 June 2012

nostalgia hari bapa..sotong dalam tin tumis bercili


Assalammualaikum dan salam sejahtera
selamat pagi semua...wahhhhh rindunya nak menulis blog..he hehee rindu sangat-sangat kat teman-teman blogger..dah beberapa hari menyepi dan membisu..rasanya macam tak lengkap kalau tak round-round kat dapur teman-teman....sambil skodeng menu-menu yang lazat-lazat...minta sorry banyak-banyak jugak..sebab tak berkesempatan nak berBW..insaallah lepas nie bolehlah BW macam biasa..hari ini kerja dioffice tak berapa pack..so rutin boleh berjalan seperti biasalah..:)




seminggu dah off dari dapur masak-masak..he hheee ...sebenarnya haritu zila naik pelamin..tu yang kena off seminggu..majlis yang serba ringkas jer..tak buat besar-besar pun..cuma dihadiri kaum keluarga..dan rakan-rakan rapat..
Terima kasih banyak-banyak kepada rakan-rakan yang mengucapkan tahniah pada zila difacebook..dan inbox ...doakan yang terbaik buat zila yer..semoga mahligai yang baru dibina ini berkekalan hingga ke akhir nyawa..amin..





oklah berbalik kepada menu masakan hari nie..siapa yang pernah makan sotong dalam tin nie??..pasti ada jugak yang tak pernah makan kan?..sempena hari bapa nie..zila nak kongsikan masakan sotong nie...nostalgia sangat-sangat sotong nie...kerana apa...??..




sebabnya sotong nielah kegemaran arwah ayah zila...beliau sangat gemar sotong dalam tin nie..so bersempena hari bapa nie zila nak mengimbas kenangan bersama beliau...kenangan yang pastinya tidak pernah luput..AL FATIHAH ..buat arwah ayah semoga ayah ditempatkan dikalangan para solih dan solihin...aminnn.. "syurga itu di bawah telapak kaki ibu". Namun, di mana pula syurga seorang ibu? Bukankah di bawah telapak kaki seorang suami; yang sudah tentu pula rata-ratanya bergelar ayah..


time zila kecik-kecik dulu..harganya agak murah...sekarang satu tin kecil tu berharga RM4.40..isi dalamnya tak banyak mana pun tapi kalau nak masak kena carik-carikkan supaya mudah nak makan..
biasanya kalau balik kerja..lauk nielah yang paling senang dihidangkan..he hehe kiranya adik beradik dengan sadin la nie..lapas tu pulak dihidangkan bersama nasi panas..wahhhhh semakin bertambah-tambah selera..sebab ada rasa masam-masam dan pedas..waallaaa..




jom sama-sama semak resepi yang sangat-sangat mudah..ayat yang biasa saya cakap kat anak saya..."alaaa..pejam mata jer pun boleh buat.".he hehhe



sotong dalam tin tumis bercili

bahan-bahannya
1 tin kecil sotong dalam tin
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili padi - lebihkan jika suka pedas
1 batang cili merah
1 sudu kecil perahan air limau
1 biji tomato 

cara-caranya
  1. carik-carikkan sotong menjadi kepinggan yang kecil.
  2. kupas dan hiris bawang besar bulat-bulat,dan bawang putih
  3. hiris cili padi dan cili merah
  4. Dadukan tomato
  5. tumiskan bawang merah,bawang putih ..bila dah berbau wangi masukkan hirisan cili padi dan cili merah..
  6. kemudian masukkan tomato yang sudah didadu..tumis hingaa sedikit garing.
  7. masukkan sotong yang telah dicarik-carik..campurkan sedikit kuah sotong..jika tak gemar boleh tambahkan sedikit air.
  8. tambahkan perahan asam limau..
  9. sedia untuk dihidang.




selamat mencuba










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...