Pages

Monday, 4 June 2012

rosemarry grilled chicken



Assalammualaikum salam sejahtera

selamat pagi buat semua pengunjung baru dan lama ke blog zila4ever..terima kasih atas kesudian memfollow..dan tinggalkan link anda yer supaya senang saya nak follow balik....:) dan terima kasih teman-teman yang sudi datang dan tinggalkan komen-komen yang indah..amat-amat saya hargai..love u all ..






seminggu sudah berlalu..ini bermakna cuti sekolah berbaki seminggu lagi..ramai bloger masakan pun bercuti kan...dapur masing-masing sunyi jer..h eh ehee inilah kesempatankita nak bercuti kan..almaklumlah kalau hari persekolahan masing-masing tak menang tangan..mana nak pergi ambil dan hantar anak ke sekolah lagi...haiii kita pun sama merasai jugak..so kalau anak dah off macamnie..emak pun turut off jugak..:)





hari inikan terasa rindu pulak kat beberapa blogger yang dah lama sunyi jew...rindu sangat-sangat kat diorang..kadang-kadang tue jengah jugak kat blog diorang..tapi sampai sekarang masih sunyi..alahaiiii zila harap janganlah masing-masing berehat terlalu lama kan...dan rasa rindu dengan masakan diorang..



ok lah jom kita cerita pasala masakan hari ini pulak..hari ini mood nak makan ayam versi nak meratah macam tu jew..tak nak makan dengan nasi..sebabnya..konon-konon mood diet..h ehhee aahkan jew la kan..ayam panggang rosemarry nie dah tiga kali jugak zila buat..tapi tak sempat ambil gambar la..sebab memang tak sabar sangat nak makan..anak pun bising kalau zila amik gambar memang lambat la dia dapat merasa..h ahhaa ha..ramai yah dah mencuba resepi ini kan..zila ambil kat dapur ibundo..nampak kak nor pun ada buat jugak...dan yang lain-lain yang zila tak perasan jangan marah yer..tapi zila tau ramai yang dah mencubanya.dan hasilnya memang sedap sangat-sangat.terima kasih kepada semua penyumbang resepi.









olahan:zila4ever.blogspot.com

Bahan-bahan
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar 
2-3 sudu besar gula perang 
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - guna kiub ayam dihancurkan
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis 
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam


 Cara penyediaan
  1. Ayam dibersihkan.
  2. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  3. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  4. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  5. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  6. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  7. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam. 
  8. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  9. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.- bakar sampai masak guna api atas bawah...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...