Pages

Friday, 1 June 2012

kuih tako


Assalammualaikum dan salam sejahtera 

salam jumaat yang indah..waahhh dah masuk bulan jun..cepat benar masa berlalu..dah masuk setengah tahun 2012..alhamdulillah... banyak urusan yang harus diselesaikan pada bulan jun nie..semoga semuanya berjalan dengan 
lancar.



terima kasih buat teman-teman blog yang sudi singgah disini..dua tiga hari lepas saya amat sibuk..sebab ada urusan penting yang hendak diselesaikan..dan anak pulak tengah cuti sekolah..so sempatlah jugak bawak dia jalan-jalan..semalam baru start kerja balik..he hehee terasa malas jer nak naik kerja sebab dah beberapa hari off...semalam hanya sempat like jer kat facebook..nak terjah kat blog x kesampaian..duty pulak tengah pack..yerlah dah dua tiga hari tak datang...mood pun masih diawang awangan lagi..:)..terima kasih pada yang sudi tinggalkan komen dan follow saya..saya akan membuat kunjugan balas..antara lambat dan cepat jer..dah rindu nak berBW..mesti banyak resepi yang saya dah tertinggal..waaaa..sedeyyy.






dalam percutian haritu sempat jugak saya singgah dirumah kakak ipar .ternampaklah pokok pandan yang dia tanam..adusss ..memang subur..nampak segar jew daunnya..sempatlah saya sambar bebrapa helai..h ehehe..memang teringin sangat nak makan kuih tako..tapi aritu round kat pasar semua daun pandan mengecewakan..tak ada yang sedap mata memandang..semuanya kurus-kurus jew..bila dah jumpa yang gemuk-gemuk nie..memang tak lepaskan peluang...terus saya siapkan kotak tako tu sekali..





jom lah semak resepi ..resepi sebelum nie saya guna tepung tang..resepi dari kawan sekerja..rasanya dah lebih sepuluh tahun saya guna resepi tue..tapi kali nie saya nak cuba resepi dari myresepi pulak..pakai tepung hoen kwee..saya tukar lapisan atas tu warna kuning..nak kasi ceria sikit..:)


kuih Tako
oleh:junis 11
diolah oleh : zila4ever.blogspot.com

lapisan bawah
30 gram tepung hoen kwee hijau
90 gram gula pasir
300 ml air
beberapa biji sengkuang cina didadu

lapisan atas
270ml santan
20 gram tepung hoen kwee kuning
secubit garam
20 gram gula pasir


cara-caranya
  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam kotak pandan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...