Pages

Friday, 25 May 2012

cheese tart respberry



Assalammualikum dan selamat sejahtera semua

terima kasih pada rakan bloger yang baru dan yang lama..atas kunjugan kalian yang tak pernah jemu kesini.dan terima kasih juga sudi meninggalkan komen-komen yang indah..cuti sekolah sabtu nie dah bermula kan..dan dikesempatan itulah juga ibu dan ayah ambil cuti..nak habiskan percutian bersama anak-anak.





begitu jugalah saya ..dah apply cuti awal-awal lagi.dapatlah bercuti 3 hari..boleh bersuka suki .he hehee ...ramai juga yang plan nak balik ke kampung sempena cuti sekolah nie..menziarahi keluarga..dapat berkumpul ramai-ramai..boleh makan sama-sama..wahhh memang indahkan..masa kecik-kecik jew dapat berkumpul sama-sama hari-hari..dan bila masing-masing dah berumahtangga..agak susah jugak nak jumpa..masing-masing ada komitmen.





ok la berbalik pada masakan hari ini..ha hahaa inilah godaan berBW..satu persatu terjah dapur orang..semuanya membuatkan saya jeles...semuanya macam nak dirasa jer..ha haha ..aritukan ramai  betul show tart nie..tengok si rahel cute buat..pastu kak nor cyg tue..pastu evelyn tomeiii..wahhh masing-masing show off..yang terbaru asyifa  pulak show..so tak boleh tahan tengok..ha ha aa





lagipun bahan-bahan semuanya dah ada dirumah..so layan jew la tekak nie..yang baru nak baik batuk..kali ini buat versi kuning oren pulak..resepinya masih mggunakan resepi yang sama ..cuma letak pewarna oren sedikit..dan saya tak ada acuan kuih tart bunga bergigi tue..so pakai mana yang ada jew la kan..asal boleh ngappp..he h hee






TART CRUST/SHELL



170 gram marjerin/butter
50 gram gula icing
1 biji telur gred C
290 gram tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla


cara caranya
1.pukul marjerin dan gula dengan senduk kayu,jangan pukul lama sangat.
2.masukkan telur dan essen vanilla dan pukul lagi dengan senduk kayu.
3.masukkan tepung sedikit demi sedikit.uli hingga menjadi doh lembut.
4.Ambil sedikit adunan dan tekan kedalam acuan tart.cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5.bakar pada suhu 170c sehingga masak..api atas bawah.






CREAM CHEESE FILLING

bahan bahan
250 gram cream cheese
50 gram gula kastor/gula halus
1 biji telur saiz B
1/2 sudu vanilla essen


cara caranya..
1.putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2.masuk telur dan essen vanilla ..putar lagi.
3.masukkan filling kedalam kulit tart.
4.tuangkan cream cheese keatasnya,bakar dalam 5 minit..suhu 170c.tekan sedikit permukaan cheese jika tidak melekat maknanya sudah masak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...