Pages

Friday, 18 May 2012

sotong bunga bertaucu

salam dan selamat pagi 

salam jumaat penghulu segala hari..lebih meriah hari ini kaum2 adam pergi solat jumaat..wahhh time nielah kiranya semua orang lelaki akan pergi ke masjid kan..tapi kadang-kadang tu ada jugak yang uzur..he hhehee...




dalam dua hari nie terasa amat la sibuk..BW pun dah malam-malam baru leh singgah..oh yaa terima kasih pada teman lama dan yang baru..dan pada semua yang sudi singgah dan meniggalkan komen amat-amat saya hargai..saya dah add balik semuanya..dan terima kasih sebab sudi follow yer...badan pun rasa macam tak sihat ni..dah seminggu batuk..terganggu jiran sebelah nak tidur...he hhe almaklumlah rumah taman..

apa saya masak tu..h ehehe aahh dah betul la tue..sotong bunga-bunga..jatuh cinta tengok sotong nie kat dapur hazila cyg..pastu kat dapur mamsya cyg jgk..tapi kedua-duanya mempunyai cara masakan yang berlainan..


bila kita dah potong macamnie kan ..rasa selera nak makan tau..semakin bertambah-tambah nasi..lagi satu budak-budak pun suka..sebab ada bunga-bunga..resepi nie saya tambahkan satu sudu taucu...kenalah dengan tekak kami..lagipun stock taucu kat rumah nie banyak..kalau simpan lama-lama nanti tak elok pulak.jom kita semak resepi pulak:)


sotong bunga bertaucu
sumber :hazila
diolah oleh:zila4ever.blogspot.com


bahan bahanya
2 ekor sotong besar - dicuci dan dipotong anggaran 1 1/2 inci.digunting dua bahagian jangan sampai putus.
1 inci halia - dimayang*
5 tangkai cili kering atau lebih - dihiris meyerong *
3 ulas bawang putih - dimayang *
1 biji bawang besar - dihiris bulat *
1 tangkai daun kari *
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu kecil jus limau - ikut selera masing-masing
1 sudu besar taucu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
minyak untuk menumis




cara caranya
  1. masukkan minyak,tumis bahan-bahan yang dimayang * dan serbuk cili,tumis hingga naik bau.
  2. masukkan 2 sudu besar air supaya tidak hangit.
  3. masukkan sos tiram,taucu dan minyak bijan kemudian digaul rata.
  4. masukkan sotong dan perahan air limau.biarkan sebentar dan perasakan dengan garam jika perlu.
  5. jangan biarkan sotong masak terlalu lama kerana ia akan menjadi liat.
  6. dihidangkan bersama nasi panas.
  7. selamat mencuba





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...