Pages

Monday, 14 May 2012

Moist Supreme Cake Mix "happy mother's day"


salam dan selamat sejahtera 
rasanya tak terlewat lagi nak ucapkan selamat hari ibu buat semua..dan terutama sekali pada ibu saya.montamah binti hj sidek..jasamu tidak dapat kami balas sampai bila-bila.



Sambutan itu hanyalah penghormatan tambahan yang dilakukan lanjutan daripada penghormatan sehari-hari yang diberikan selayaknya untuk ibu..Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut .




ok la bercerita pasal kek nie pulak la..hari ini mood agak kurang..tak taulah kenapa..mungkin badan nie rasa macam nak demam kot..nie pun dah bersin bayak kali..kek nie buat sabtu malam..khas untuk emak saya..lagipun ada lebihan bc aritu..memandangkan orang perempuan kan suka pink color..so saya letak jer la pink colour lagi..deco pun ala-ala jer la kan..nak deco cantik-cantik tak pandai lagi..


jom kita semak resepi kek yang mudah sangat nie.


DEVIL'S FOOD CAKE

1 kotak Moist Supreme Cake Mix
1 1/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak 
3 biji telur

  • panaskan dulu oven 15 minit awal.
  • Kemudian sediakan loyang bulat ukuran 8 inc
  • Oleskan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper
  • Satukan tepung cake Moist Supreme Cake Mix, air, minyak dan telur dalam bekas.
  • Pukul perlahan bila dah rata pukul kuat selama 2 minit
  • Tuang adunan dalam loyang
  • Bakar kek dalam oven pada suhu 170C hingga masak
  • Kek masak bila lidi yg kita cucuk pada tengah kek keluar kering dan licin.
  • Bila kek dah masak sejukkan
  • Bila dah sejuk keluarkan kek dari loyang
  • Potong bahagian atas kek yang keras 
  • Potong kek kepada 3 lapisan ini bergantung pada kita berapa lapis yang kita nak buat layer
  • Ketepikan.






1 tin buah buahan campuran
jem strawberry


Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
  • buah-buahan campuran dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya

  • Susun selapis kek atas lapik kek
  • Kemudian sapukan buttercream tadi dan ratakan dan sapu jem strawberry
  • Kemudian taburkan buah-buahan campuran yang telah kita toskan tadi
  • Tekan-tekan sedikit supaya dia masuk ke dalam cream
  • Letakkan lapisan yang kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga habis semua lapisan
  • Sapukan seluruh permukaan kek dengan cream dan ratakan
  • hias kek mengikut citarasa anda

keadaan kek yang telah dipotong oleh ibu saya diwaktu malam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...