Pages

Friday, 11 May 2012

choclate cupcakes



Assalammualaikum
dan salam sejahtera buat teman baru dan yang lama.terima kasih atas kunjugan ke blog yang ala-ala nie..tuan rumah pun tak kerap sangat memasak he hee...tapi bila bw masing-masing show off makanan yang sedap-sedap..alahaiiiii tergugatnya imanku ini..



Dah lama rasanya tak buat kek ..semenjak dua menjak nie rasa malas jer..tu yang layan kan kuih-kuih tradisional jer.tapi kuih-kuih melayu kita inilah yang paling sedap kan..lagipun tak habis lagi saya teroka kuih-kuih lama..banyak dah masuk list cuma tunggu masa-masa yang sesuai untuk diterai..



saya masak apa tue...he hee heee yer betul cup cakes...baru nak diet..dah tergoda-goda tengok masing-masing show kek..menguji iman betul ..sebenarnya dah lama tak buat kek coklat..dah terasa-rasa kat tekak nak makan kek coklat..tupp..tuppp kerajinan tu datang ..tu yang bergegas buat..sementara tengah rajin..:)


dan bila kerajinan tu bertambah mula la nak deco-deco kat atas kek tue..resepi kek coklat saya ambil di sini dan resepi inilah yang saya gunakan bila buat kek coklat..rasanya memang kena dengan tekak saya..joomm la kita semak resepi..kot-kot ada orang nak mencuba...


cake choclate
sumber : mesra.net
olahan : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate



cara-caranya
  1. campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak kedalam periuk dan masak sebentar diatas api kecil sehingga gula larut.
  2. tepung gandum,soda dan baking powder disatukan dan diayak.
  3. telur dipukul kembang dan masukkan campuran koko tadi
  4. masukkan tepung dan gaul rata.
  5. tuang dalam acuan yang digemari.
  6. bakar sehingga masak.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...