Pages

Friday, 4 May 2012

udang black pepper


Assalammualaikum dan selamat pagi semua
JAKIM declares Golden Churn butter as halal..tadi ada nampak naz post..cik mat pun ada post jugak mengenai butter nie..kalau nak baca secara detail boleh la ke sini..semua penggemar butter golden churn mesti heppi kan..boleh la membuat kek lapis lepas nie.
sekejap jer kan dah hari jumaat..rasanya baru aritu cuti untuk hari pekerja..tupp tapp..tupp tapp..dah jumaat..buat naz yang tanya zila aritu kenapa zila ada kt office traffic..he hee zila bukan kerja kat situ yer naz..sebenarnya masa hari selasa aritu zila terlibat dalam satu kemalangan...tak la teruk mana..cuma mengalami kerosakan di bahagian belakang kereta..bumper kereta tue pun dah rebeh sikit akibat dicium kereta belakang..tapi masih boleh di pandu lagi..semuanya berpunca dari seekor anjing..h ehhe ..



nak jawab soalan si sha masterchef tue..novelis lagi..sekarang dah ada buku masakan sendiri..he hhee tahniah sha..masa dulu zila amik bahagian jahitan..jauh tersimpang dari dunia masakan sha..ha hhaaa..sha dan zila sebenarnya satu sekolah..time tu sha amik bahagian ketering..sebab tue dia terror masak tau..dan zila amik bahagian jahitan..tapi kelas kitaorang dicampurkan.pelajar pun x ramai....tapi dah berbelas tahun tak jumpa..tu yang masing-masing ingatan dah kabur..he heee..zila pun tak sempat lagi nak bukak album lama2..time2 kitaorng duduk asrama..banyak kenangan indah kat asrama tue..gambar pun banyak..sebab kalau ada apa2 keraian kat sek tue mesti pihak sek panggil cameraman datang snap pic kitaorang...so panggil jer la  ..pastu pandai2 la bayar kalau ternampak muka masing2 ada dalam pic tue..he heee..sha..nanti zila cuba cari pic lama2 yer...mungkin time tue kita comot kan..ha hhaaa..


wahhhh harinie bayak cakap pulak kan..he hee ..ok lah berbalik pada masakan hari nie..dah lama x makan udang..semalam pergi kedai tengok udang segar2 baru sampai..haiiii terus jer beli..teringin pulak nak masak black pepper..biasanya kalau masak lauk pauk zila memang x pakai resepi..semuanya ikut sesedap rasa..rasa2 sendiri ..agak2 kena kat tekak kira ok la kan..



udang black pepper

bahan-bahan
200 gram udang segar
daun bawang
lada benggala
2 sudu sos lada hitam
1 sudu serbuk lada hitam
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit halia..
sedikit air perahan limau

cara-caranya
  1. bersihkan udang x payah dibuang kulitnya..
  2. lumur dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian golekkan dengan tepung gandum dan goreng..angkat dan ketepikan
  3. bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus..masukkan halia..
  4. tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi..masukan bawang merah yang telah didadu..tumis hingga kuning keemasan.
  5. masukkan lada benggala dan daun bawang
  6. masukkan serbuk lada hitam dan sos lada hitam..masukkan udang dan kacau sebati dan tutup api..perasakan dengan perahan limau..siap









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...