Pages

Wednesday, 2 May 2012

puding mangga


Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..dah seminggu tak update blog nie..rasa rindu pun ada..terima kasih atas kunjugan rakan-rakan bloger semua..pejam celik pasti saya akan buat kunjugan balas yer..:)..pejam celik..dah masuk bulan may..cepat benar masa berlalu..


Mula-mula plan nak update blog pagi-pagi..tapi pagi tadi ada urusan di balai polis trafik..tu yang update pun tertunda sampai ke petang..haiii apa nak buat sabar jer la kan..:)


kembali kepada cerita masak-masak..saya masak apa tue..?..h ehehee semalam kan offday..tu yang agak rajin buat puding nie..sekarang musim mangga kan..mana2 pergi mesti ada orang jual..tu yang beli agak banyak jugak..fikir2 nak buat apa la mangga nie..dah naik kembung perut nie ..he hheee tu yang round kat blog CMG terjumpa resepi puding mangga ..terima kasih mat atas perkongsian ilmu tanpa sempadan ini..



Bahan-bahanya

5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan


Cara membuatnya
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buah mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga.
  4. saya  campurkan juga buah mangga yang didadu didalam adunan..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...