Pages

Monday, 23 April 2012

kuih ketayap



Assalammualaikum dan selamat pagi semua
alhamdullilah bertemu lagi disini.pagi yang suam-suam kuku..matahari masih malu-malu nak keluar..dah lapan suku tapi masih kelam-kelam...
ini menambahkan lagi kemalasan saya nak ke tempat kerja..hik hikkk..alasan...alasann..tapi itulah hakikatnya kalau hari isnin bermula...alahhhaaaiii bila la nk jumaat..bila la nak cuti...inilah sikap manusia..tak pernah bersyukur kan..dah cuti dua hari pun tak cukup-cukup..masih mengeluh..tapi time amik gaji tak nak pulak mengeluh...h eh heeee... aduhhaaaii kena kt diri sendiri...kesimpulanya..buatlah sesuatu kerja itu dengan ikhlas..


ok la skip part malas-malas pagi ni..apa saya masak tue..he hehhee yeerr betuulll...kuih ketayap..kuih dadar...kuih gulung....apa-apa nama pun boleh...tapi hakikatnya kuih tue sama jerrkk..rasanya pun sama jerkk..buh la colour apa-apa pun..hakikatnya memang satu...

kuih ketayap nie saya buh corak sikit .sebab saya nie peminat tegar coklat...bubuh la coklat sikit-sikit..biar lagi sedap bila dikunyah nanti...jommm la tgok resepi..resepi dari myresepi..sumbangan princessharyati..sangat suci kejadianya..warna hijau..sehingga meronta-ronta  hati saya nak mencuba..dan resepi ini juga telah dicuba oleh ramai blogger-blogger lain..


resepi asal:princessharyati myr
dicuba oleh:zila4ever.blogspot.com
hasilnya:sangat memuaskan.


Bahan-bahan ( 3-5 orang )
  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan  
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau 
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...