Pages

Monday, 9 April 2012

Triffle buah-buahan


Assalammualaikum dan selamat sejahtera
rasanya dah beberapa hari tak mengupdate blog nie,dua tiga hari nie tak berkesempatan nak memasak best-best..sebelum tu saya nak mengucapkan ribuan terima kasih buat teman-teman yang sudi berziarah disini.dan terima kasih atas sokongan rakan semua..i love u all..


hari ini nak share resepi yang simple-simple jew..tak payah nak kena fikir banyak-banyak..tengok tu ..he hhee senang kan?.triffle yang simple..resepi asal menggunakan koktail campuran yg dalam tin tu..tapi saya letak jew buah-buahan yang saya tanam kat belakang rumah..he heee jommm pergi petik..:)

Bahan bahan
1 gulung kek swiss roll/kek span
1 tin buah koktail-buah-buahan segar
1 cawan susu cair
1 sk essen vanilla
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula pasir-dikurangkan jika tak suka manis
1 kotak serbuk jelly-perisa apa-apa yang anda gemari
2 cawan air

cara-caranya
potong kek kecil2 dan susun dalam bekas yang anda gemari
tapis buah koktail dan tabur atas kek,atau susun buah-buahan segar yg digemari.
untuk kastard-campur tepung kastard,gula,susu dan essen vanilla kacau atas api yang kecil sehingga masak dan berkilat.
curahkan adunan kastard ke atas buah-buahan yg telah disusun biarkan sejuk dan keras sedikit.
untuk jelly -tuang 2 cawan air mendidih ke dalam jelly kacau dan tuang jelly kedalam kastard dan sejukkan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...