Pages

Thursday, 15 March 2012

Kek Span Optima


Assalammualaikum. dan selamat pagi..wahhhh pagi yang mendung nie saya nak show cake.he he heee..alahaii bukannya rajin sangat saya nie..tapi semangat ingin mencuba nie amat menebal..tengok kawan-kawan blog..dan kawan-kawan masak. semua dah tayang kek diorang..saya jer yang tak pernah main icing ..nie kiranya percubaan pertama la..susah jugak rupanya nak mendeko nie..


inilah hasilnya main tibai2 jew..dah siap deco rasa puas ati walaupun x cantik mana..x sabar nak potong dan nak rasa kek nie...mula-mula rasa sepotong..lepastu macam nak rasa lagi..he hee mcm tak boleh berhenti pulak..tapi teringat badan dah mula muk2..so makan jew la dua potong....


resepi kek nie sangat mudah...sebab tergoda dengan kek kat fb member zaman sek dulu..terima kasih zaitun sebab sudi ajar buat kek nie...jom layan resepi yang simple dan amat mudah nie..sebab pakai tepung optima.buttercream tu saya ambil resepi dari rakan facebook..sangat mudah dan colour putih gebu jew..



kek span optima
250 gram tepung optima.(sy guna yg coklat) instant cake flour
4 biji telur
150 gram butter (dicairkan)

Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
cara caranya

  1. Panaskan oven pada suhu 190C.
  2. lenser tin berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.
  3. Dalam mangkuk pemutar, satukan semua bahan untuk kek span kecuali mentega cair.
  4. Putar dengan kelajuan perlahan sehingga semua bahan bergaul. Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan naik sekali ganda. Matikan mixer
  5. Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 30 - 35 minit atau hingga masak.
  6. Keluarkan dari oven, sejukkan sekejap dan keluarkan dari tin, biar sejuk atas jaringan.
  7. Kek dipotong kepada 2 bahagian, kemas kan dan buang habuk2 kek.Sapu krim pada keseluruhan kek tadi. hias permukaan kek mengikut kreativiti anda. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...