Pages

Monday, 5 March 2012

Cheese cake blueberry






 "Allahuma akhyini maa kaanatil-hayatu khairali" Ya Allah, tetap hidupkanlah 
aku sepanjang hidup itu adalah baik bagiku," (HR. Muslim, Ahmad, Abu 
Dawud, Ibnu Majah).





Assalammualaikum..selamat hari isnin semua...pagi-pagi dah show cheese cake..adooiiii terliur  sudahhh..sebenarnya kek nie hari sabtu punya projk..nak habiskan stock cheese yg berbaki time buat cheese tart aritu..





permukaan kek yg ada lubang sikit2..ha haaa ada tumbuh jerawat pulak kek nie...tapi keseluruhan kek nie memang sedap,pada sesiapa yang nak mencuba memang saya galakkan..rasanya sedap..resepi nie tersimpan sekian lama jugak..tapi dalam banyak-banyak resepi yang saya cari diinternet resepi inilah yang terbaik..jomm share resepi sama-sama.. 


        Cheese cake
  • Bahan bahan :
  • 250 gm krim cheese (jenama Philadelphia)
  • 1 cawan gula halus
  • 3 bj telur
  • 3 sudu besar  tepung gandum
  • 1sudu teh esen vanila
  • 1 cup plain yogurt 
  • 1 cawan Biskut oreo/marie yang dihancurkan
  • 3 sudu besar mentega
  • jem blueberry

  • Cara -cara
  • 1. Pukul krim cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu
  • 2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila
  • 3. Masukkan tepung tadi dan pukul lagi.
  • Cara membuat CRUST
  • Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal.
  • Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
  • Keluarkan dan tuang aduan cheese  tadi.
  • Untuk bakar:
  • Bakar dengan cara waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit.
  • Tip: nak elak bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil.
  • Bila dah siap, simpan dalam peti sejuk, cheese kek ni sedap dimakan sejuk2. Hiaskan dengan toping blueberry jem tadi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...