Pages

Friday, 24 February 2012

Kuih Lapis Kacang Hijau


Assalammualaikum..
Bersarapan bersama kuih lapis kacang hijau..jemput makan semua..:)..nak dijadikan cerita...semalam beli ler kuih lapis nie kt restoran berhampiran..2 ringgit dapat 5 ketul jew...memang makan tak puas..macam nak lagi..dan lagi..dan lagi...so apalagi balik dari keja terus pergi kedai..mencari tepung kacang hijau..bersemangat betul nak melapis ..


part kedua ,meronda ronda ke dapur kawan-kawan..mencari resepi kuih lapis nie..so pergi ke MR..kemudian CNP kat situ..bagi pengemar kacang hijau..kuih nie amat bersesuaian..rasa ala-ala kuih kole kacang gitu..
saya sharekan resepinya disini jugak..buat rujukan saya..dan pada sesiapa yang ingin mencuba..


Bahan-bahan ( Loyang 9" empat segi )

  • Bahan A 200 gm tepung kacang hijau
  • 50 gm tepung hoon kwee
  • 40 gm tepung kanji
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • Bahan B
  • 300 gm gula melaka
  • 100 gm gula halus
  • 2 helai daun pandan
  • 800ml santan pekat KARA
  • 400 ml air
  • Loyang 9" empat segi

Cara-cara

  1. Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
  4. Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
  5. Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
  6. Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...