Pages

Wednesday, 22 February 2012

Roti Garlic rolls

Assalammualaikum..
bersua kembali di arena masak2..ha haaa tuan rumah tenggelam timbul.kerana masa membatasi sekarang nie..tapi semangat nak berblog masih menebal..dan diruangan ini lah tersimpanya himpunan resepi yang pernah dicuba..pasti hasilnya memuaskan...


Awal pagi saya dah bangun,sebab hari ini sangat bersemangat nak membakar roti yang malam tadi saya uli...almaklumlah tak ada BM..so kena guna tulang empat kerat nie..tapi hasilnya berbaloi..setimpal dengan keletihan menguli..he hee


Semangat menguli nie datang gara-gara terpandang -pandang  kt wall member facebook..kawan sekolah dulu..terlalu indah kejadian roti nie..so pergi ke dapur kak wan ..dan search resepi kat situ..tengok cara kak wan buat mcm senang..so follow jer dia..



ok la saya share resepinya disini juga,sebagai rujukan buat diri sendiri..


Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum 
1 cwn tepung roti
1 cawan air suam
1 sudu besar yis segera
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula kaster
2 sudu besar minyak

Garlic spread
50 gm mentega bergaram - suhu bilik
3 ulas bawang putih - dicincang halus
sedikit daun pasley
1/4 sudu teh garam
(Satukan semua bahan, gaul rata)

Susu sejat / kuning telur secukupnya untuk sapuan


Cara-cara :
1. Satukan semua bahan kecuali minyak di dalam mangkuk pengadun, putar dengan speed perlahan hingga bergaul rata. Masukkan minyak dan uli sehingga mendapat doh yang elastik. Keluarkan doh, bulatkan, sapu sedikit minyak pada doh hingga rata. Tutup dengan bekas / plastik dan rehatkan 30 minit sehingga mengembang.
2. Kempiskan doh, bahagikan kepada 2 bahagian, timbang sama berat.
3. Gelek doh 1/2 inci tebal empat segi memanjang. Sapukan 1 sudu besar garlic spread di atasnya dan gulung pada bahagian memanjang. Potong doh kepada 6 bahagian.
5. Buat yang sama pada doh yang kedua,
6. Atur di dalam loyang yang telah digris, tutup doh dengan kain lembab dan rehatkan selama 30 minit
7. Sapu permukaan doh dengan susu sejat atau kuning telur dan baki garlic spread sama rata
8. bakar selama 20-25minit dlm suhu 170c..





selamat mencuba jugak..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...