Pages

Monday, 8 October 2012

kerabu mangga muda


Assalammualikum,
salam sejahtera dan salam sayang semua..


terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru ..
hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee..


kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat..


aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah..

Kerabu mangga - shahriah abdullah

Bahan-bahanya
2 biji mangga muda - disagat
1 cawan kacang  - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili   
   padi.

1 genggam udang kering  
4 batang cili padi 
1 sudu besar gula melaka
1 sudu besar gula pasir
   sedikit sos ikan
1 batang daun kantan - dihiris halus

cara-caranya
Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah.
Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa.
1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda.




buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:)




27 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Zilla cayanggggggggggggggggggggg waduhhhhhhhhhhhhh kecur tak sudah! gambar manTOP! meleTOP i like!!!! tq Zilla sebab sudi cuba resipi asal boleh sha tu hehee... cayang dia muahzzzzzzzzzzzzz

Bicara Kak Noor said...

salam zila cayang..
hai ade ape2 ke ni dok makan mangga je ni heheeee jgn marah hah nnti kena juallllllllll sodap lah kerabu tu nak buat jugak lah mangga bertimbun kat umah ni

Gee® said...

Zilaaaa.... melampauuu... kecur air lior k.gee tau!!

Shiela said...

perghhh.. yang ni memang takyah citer lagi.. memang malatopss.. peberet akak sgt sgt ni.. jap nak gi petik mangga kat belakang tu. ;)

Sari Yusa Ibrahim said...

Ya Allahhhhhh, kecurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr air liur sayaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. ni wajib order bila gi kedai tomyam sebab tak reti buat sendiri. Sebenarnya malas nak sagat mangga muda.. takut luka jariku.. (ah, ckp sahajalah malasssssssss)

Marsita yahya said...

Zila a cayang..., akak tunggu zila jwb pantun akak kat sini http://my-mintroom.blogspot.com/2012/10/apam-mekar-choco-pandanalahaiii-sumbing.html

Jna marcello said...

uwaaaaaaaa MENAGIS tgkk kerabu mangga ni ;;( SEDAPNYA!

Kakzakie said...

Ok... rumah kakak ada mangga 4 biji ambil kat surau taman kakak hari Sabtu lepas bolehlah kakak cuba zila...

Asyifa Mustaffa said...

salam kak zila.
amboi....mangga tu....leleh air liur la kak....peberet nie....:)

ibh_sue said...

Asslmkum kak Zila
Tak baik tauuuu....Nakkkkk....

ummiakid-lily said...

perghhhh...kecur baca posting ni, dok telan air liur 3-4 kali. Teramat suka kerabu mangga ni...nanti boleh try test...suka sagat mangga tu...boli mana zila..??? :)

Rohah said...

kak...kecur sudah pipi ku..telan liur byk kali dah ni..sy kalau mangga cicah2 mmg tak berani mara..tapi kalau buat kerabu, laju juga ngunyahnye..

zila norazila said...

marsita yahya..kita dh singgah kesana..pantun x reti nk balas..h ehee nnt kita bersyair jew la yer.:)))

zila norazila said...

ummiakid-lily
he hhe sagat tue beli kat hardware..murah jew tu dik:)

inahar ali said...

waduh zila cayang..kecur mecur mulut akak dh nih..x tahan sehh tgk kerabu mangga zila wat nih..mmg feveret!!

Norzie hany said...

Assalam Zila.
Terliur akak tgk kerabu mangga zila ni,siap ada kacang tanah lagi.Meratah mcm tu aje sedap ni zila.

ijayuji said...

Salam kakak manis! selamat petanggggg!! aishhhhh! baca tajuk jerr dah buat kita terliur jerr tauuu! sedapnyaaa! kalau guna pelam yg masam2 mmg kaw kaw kawwwww punyaaaa hihihi...

izahdaut said...

zilaa ooo my dearrrrrrr.. tadi terjungkit montot ai tengok ini kerabu kat fb.. terkulat2 seorang diri menelan air liur kerna melihat keenakkannya.. manakan ku cari mangga, sedangkan mangga pintu sahaja berada dirumah ini.. hikhik... nak gi restoren thai la.. carik kerabu mangga *dasar pemalas. ikikiki

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam zila....kecur airliur tgk kerabu mangga nih!

Qasey Honey said...

waduhhh2 kak Zila cygggg...kecur n tliur thp mlampau ni...ngilusss pula rasanya...sedap tu...

Asmah Yusof said...

zila cygggg....
seperti yg dikhabarkan kak nor...aku pun tertanye2...de pe2 ke???masam2 nie...hehe....sedap sgt tue......gambar pun tip top beb!!!

rahel said...

Kecur liur tengok kerabu mangga ni...erm makanan org mengidam ni...hihihi...

HALAMANKU said...

Salam kak zila... terliurnyer ngan kerabu mangga tu... kak erma setuju.. maklumlah duduk umah takde tanah ni.. bunga kantanpun beli.. tapi kat bangi ni kak 1btg RM1 aper tu kak? klu wat asam pedas memang jarang buh lah jawabnyer.. hu huhu.. kak nak semangkuk h ehe he

Naz / Nadz COSK said...

Zila, Naz suka kerabu mangga muda tp kat rumah ni kalau buat naz sorang je makan. Lain kali buat ajaklah Naz ye..hehehe..muka tak malu..

dZana said...

aslmkum zila... kecur akk tgok lama2.. mmg boleh penuh mulut ni menahan droolingggg... akk suke ratah2 jer kerabu camni.. mmg best

Pokok Manggis Depan Rumah said...

datang zirah blog akak pagi-pagi boleh perut berbunyi..
sedap aje nampak makan-makan yang ada dalam blog ni :-)

Anonymous said...

Thank you for the sensible critique. Me & my cousin were just preparing to do some research on this. We got a book from our local library but I think I learned better from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...