Pages

Tuesday, 2 October 2012

crepe coklate badam rangup




Assalammualaikum..




salam sejahtera..dan salam sayang semua...
bertemu lagi hari selasa yang cerah..dah makan tengahari ke belum?..ke masih ada yang masih kenyang sebab pagi tadi makan sarapan lambat..






zila pun sama kalau pagi dah ambil sarapan yang berat memang delay lah makan tengahari..kadang-kadang makan malam jew terus..boleh cut cost..he hhe hee..boleh kew macamtue..???..




semalam seharian zila kena sakit kepala..aaiishhh memang tak boleh buat kerja apa..rasanya macam nak baring jew..tapi mengenangkan kat opis so kena jugak la buat kerja..sambil buat kerja tue..otak nie asik teringat-ingat bantal....he hhe hee.



ok lah berbalik pada entry kali ini..
hari ini zila buat crepe coklate..memang sedap..sebab ada rasa coklat..semuanya gara-gara my lovely friend tue..rahel..aaiisshhh tergoda gua tengok dia show off kt blog dia..terasa teruja nak merasai sendiri keenakan crepe tue..thnks rahel memang sedap..i love u..





tapi zila tak letak cheedar cheese ..konon-konon saya berdiet sekarang nie..he hheee..yer-yer jew kan..zila gantikan badam flaks kat dalam tue..zila tambah peanut butter dan respberry filling..







sebenarnya boleh letak filling apa-apa yang kita suka..kalau letak buah-buahan segar pun ok jugak..tapi zila pakai mana yang ada jew kat rumah tue..buat nipis-nipis..zila tak ada acuan apam balik,so zila gunakan pan non stick...






Krepe Coklat badam Rangup
Sumber asal:Sedap
                 :Rahel

dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

Bahan
150g tepung gandum
15g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula kaster
1 biji telur gred A
250ml susu cair
25ml krim pekat - zila guna susu pekat 
1/2 sudu teh pes coklat

Bahan Taburan:
100g keju cheddar parut - zila tukar kepada badam flakes
1 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu makan susu pekat manis coklat - zila tak letak
peanut butter - zila tambah

respberry filling - zila tambah

Cara caranya
1.Ayak tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik.
   Masukkan garam dan gula pasir.Kacau rata.Ketepikan.
2.Campurkan telur,susu cair,krim pekat dan pes coklat.Kacau rata.Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum sambil dikacau sehingga rata.
3.Panaskan acuan apam balik berdiameter 20cm dan diameter atas 22cm.

   - zila guna pan non sticks 
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan apam balik nipis-nipis.
5.Sapukan nipis susu pekat manis coklat.Taburkan keju parut dan gula pasir di salah satu bahagian tepinya.Lipat dua dan lipat lagi bentuk tiga segi.








selamat mencuba..bye semua 






















30 comments:

Zharif Azis said...

ya Allah , terliur tengok >___<

ady said...

as-salam zila
This was a yummy recipe..i like it..

zila norazila said...

zharif azis..kena try buat yer:)

zila norazila said...

bro ady
thnks bro :)

Acik Erna said...

assalam zila..tengok lagi..he he..tak de acuan apam balik..boleh guna kuali biasa kan zila

Marsita yahya said...

gerammmm tengok nyer...

hazila said...

Looks so crispy and delicious too....
(tiba tiba makcik cakap omputih lak...)

zila norazila said...

acik..
aah boleh zila pun pakai pan non stick tue..:)

zila norazila said...

@Marsita..
laling kena try jgk..he hhee:)

zila norazila said...

hazila..
h ehhee x per..thnks dear:)

ijayuji said...

Salam kakak ayuuuuu lagi manissss :D selamat petanggggg, kita dtg bwk perut kosong jer niii ehehe... itu hari nmpk kat rumah kak rahel termengidam jugak ni nmpk kat rumah akak pulk, sedappp tu rangup2 tepi2 dia tuu :D

ibh_sue said...

Asslmkum kak!
Uih!!! Sedap tu. Cam ika, sue pun terguda tgk tepi2 nya yg rangup tu.

Mamasya said...

Aslmkum Zila. mmg nampak sedap crepe coklat ni...dah berkenan masa Rahel tayang tp belum sempat buat lagi. rasa nak angkut sebakul kecil bawa balik mkn dg Syakirah..hi..hi..

Rohah said...

salam kak...!!
nak rasa...gi mana nih??
ada cekelet2 ni, harum baunya..aaumm2..

ummiakid-lily said...

fuhhh...sedapnya crepe tu...terliur tgk. Picture pun cantik...pengsann...:)

yan's cottage said...

nak cubalah....anak yan mesti suka....
tq kongsi resepi....

Wani said...

salam kak zila ..hihi semalam mood down sekali kala mood kena down jugak .. hihi..alo nape x terbukak crepe tu.. ingatkan ada yang bukak.. lagi terliur tengok.. ni pun dah terliur blh cuba nanti ..resepi pun senang..

Mieza said...

terliurnya zila...tak pernah lg buat crepe mcm ni..selalu wat banana crepe je...hubby mesti suka ni sebab cekelat! A cekelat lover that he is! will try out this recipe definitely!

Norzie hany said...

Aduhai Zila....sungguh menggoda.bak akak rasa sekeping.

Bicara Kak Noor said...

tengok pun tau dah mesti sedap ni Zila akak mesti try ni mesti...kalau menjadi ada lah tu dlm blog kalau tk mnjadi jadi habuan perut je lah heee

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Zila cayangg.. waduhh terbaik ni.. dah boleh bukak kedai crepe.. ;)) ada lagi tak? nak sekeping..

Shiela said...

Wsalam zila cayang.. wahh.. anything ceklat jer akak mmg tkleh tahan yangg.. anyway nice shot too.. mantopp gitu.. :)

rahel said...

Yang dalam bakul tu untuk Rahel kan...

mama sara nur said...

assalam zila
sedap, rasa nak skrg juga makan ni tau
he he

inahar ali said...

fuiyoo..mengancam sehh crepe mu itew!! kaler cekelat tuh menambah godaan kalbu..huhuu!rasa nk ngap jek gambo2 itew semua..hehe!!

ibundo said...

salam ziela. Nampak resepi ni dalam sedap tapi cukupppp malas nak mencuba. Tengok kat sini wow.. memang sedap betul ni.

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Beautiful photos and your chocolate crepes look so good .

Anonymous said...

sedapnya durian crepe.. :)

Roseta said...

Assalam zila.. terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.. tk lah susah sgt nk buat durian crepe kan.. in sya allah akan dicuba.. selamat maju jaya.

Anonymous said...

I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you design this website yourself or did you hire someone
to do it for you? Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. cheers
My web page: Villa Antalyasta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...