Pages

Monday, 1 October 2012

apple - asam kulit limau



Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..




1 oct 2012  sekejap dah berakhirnya september..cepat betul masa berlalu kan..hari isnin yang malas..he hhee biasalah kalau orang bekerja nak menempuh hari isnin memang malas betul..sebab dah best bercuti dua hari kan..he hhee




hari ini saya tak masak.. periuk dah saya gantung tinggi-tinggi..makan epal jew..aaiisshh boleh kew??..oklah hari ini tak ada show masakan yang best-best..cuma  apple dan asam kulit limau jew..pernah buat tak?..mesti semua pernah makan kan..



seperti yang semua sedia maklum apple mempunyai banyak khasiat kan..antaranya Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera.




air liur dah meleleh nie..he hee..sedap betul asam kulit limau nie..selain apple boleh jugak kita tabur pada buah-buahan lain..jambu batu paling the best..sangat sedap..



cuci buah apple bersih-bersih kemudian potong nipis,rendam dalam air garam dan limau nipis supaya tidak lebam.. blender kulit asam limau dengan pengisar kering..kalu nak tabur gula sedikit pun boleh..



kemudian taburlah pada buah-buahan yang digemari..biasanya zila tabur pada nenas ..aritu masa family datang zila hidangkan sebagai pencuci mulut..sekejapan jew dah habis..
tapi jangan kerap diamalkan ...sebab asam kulit limau nie tak elok untuk kesihatan..sesekali tak apalah kan..he heh hee.ok lah buat pengunjung tqvm.zila akan membuat kunjugan balas  yer..antara cepat dan lambat ok..dan tq atas komen-komen yang indah..


bye semua ..( O _ 0 )




17 comments:

Marsita yahya said...

The very Good Morning Zila,
kejam ko dik pepagi buat org terkecur liur cerita pasal asam2 nih...

Kakcik Nur said...

Masa memang terlalu cepat berlalu. 2012 hanya tinggal 3 bulan sahaja lagi...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, beberapa bulan lepas saya ada pergi satu majlis kenduri kahwin. Dalam majlis tu dihidangkan buah jambu batu yang digaul dengan satu benda yg masam manis masin sedap sangat. Nak kata serbuk asam boi pun bukan. Kami fikir2 apakah bendanya rasanya inilah dia yng kami cari2.. terima kasih krn kongsi ya!! Suka sangat bila dah tahu ni.. hehehe

inazamri said...

akak suka gambar2 dlm blog zila ni.cantik dan kreatif.tengok epal n asam tu buat tingat2 epal kat petiais kt umah lak ni.

Qasey Honey said...

slm Kak Zila cyggg...ngindam ke kak...hehe...

ngilu la pulak pepagi tgk ni...kecur pon yer jugak...hb Qh yg suka mkn cara gini...

yan's cottage said...

SALAM ZILA.....
pagi nie tenguk asam kecur air liur yan tau....!!!!tapi....yan tak makan asam2 nie....kecuali bila mengidam je..

:: Mrs.Eady :: said...

alamakkk tak mkn la masam masamm...

Cendana Kasih said...

cesss...kecur air liur ku menatap gambar2 mu itew!!

Kakzakie said...

Kakak ingat kulit limau tadi kan zila keropok tau. Bila dah baca ke bawah terus kecur kakak dibuatnya:)

Amie said...

aduiiii Zila... terus kecur kak Amie dibuatnya... alahai!!!!

Bicara Kak Noor said...

amboiii Zila nak lawan tokeh buah mangga ke ni hahahaha tapi masam2 ni mmg sedap walaupun utk orang yg macam akak ni kan tapi kalau orang muda suka makan asam mesti ada apa2 akan heeee

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
sedapnya...apple asam ni..tak pernah buat sebab malas..hehe...selalu beli je...

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
sedapnya...apple asam ni..tak pernah buat sebab malas..hehe...selalu beli je...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun menelan air liur tgk apple yg ditabur asam kulit limau tu zila.... adeiii...

ijayuji said...

Salam kakak manisssss, misssssss uuuuu! ececece... jgn kata akak kita yg tengok ni pun aduhhhhhh tak tertahannnnnnnnn, sedappnya!!!! mana nak carik asam ni eak? byk jugak asam2 kat sini tp made in china, takde tanda halal semenya, pastu phm2 jer lah kan ehehe..

Evelyn Gemina said...

Salam kak zila, kecur liur melihat, saya mmg x pandai makan yg asam2 ni,huhu...x tahan,hahaha

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap nye.. nyam2.. boleh rasa mcm ni :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...