Pages

Monday, 30 July 2012

sagu bronok kukus



Assalammualaikum
salam sejahtera semua,terima kasih buat penggunjung blog zila4ever..terima kasih kerana tidak pernah jemu kisini dan terima kasih atas komen-komen yang istimewa..i love u all..amat-amat zila hargai..hari ini kalau sempat nk BW ..rasanya banyak menu yang dah zila terlepas..plan pagi2 tadi nak update blog..tapi hari ini ada meeting dengan orang JKKP (jabatan keselamatan dan kesihatan pekerjaan)..so terdelaylah nak mengupdate..



bagi ibu-ibu mesti time macamnie tengah berkira-kira nak masa apa kan..he hehe samalah dengan zila..hari-hari tanya member kat office nie..mak dia masak apa..bukannya apa..nak cari idea nak masak apa untuk  petang kami  sekeluarga berbuka..tulah tujuan sebenarnya...member zila nie ank dara lagi..so dia tak payahlah fikir banyak tang makanan nan berbuka..sebab emak dia dah siapkan semua..balik dia tinggal tolong hidang jew..




sagu bronok  nie zila buat sabtu lepas,time-time cuti jewlah dapat melayan tekak nak makan apa yang dihajati..zila suka kuih nie sebab kalau masuk kat tekak rasa sejukkk jew..pastu rasa masin-masin garam kat kelapa tue waallaaa..memang best.




stock sagu kat rumah tue masih banyak..macam -macam color ada..so sebab tak nak berlakunya pembaziran zila campurkan semua color-color yang ada..dan hasilnya jadilah macamtu..nak kata merah tak jugak..nie hasil kombinasi warna pink,kuning,hijau dan putih..habiiss bergaduh diorang dalam periuk tue..he hehe





rasanya semua oran reti buat kan,tapi zila keep resepinya disini sebagai rujukan diri sendiri..dan pada sesiapa yang nak mencuba bolehlah ambil yer..yang nie versi kukus..resepi asal dari mama kastam myresepi..ramai dah mencubanya..rata-rata komen sedappp..zila pun dah banyak kali buat menggunakan resepi ini..memang sedappp..





sagu bronok
resepi asal : mama kastam tioman
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com


bahan - bahanya
1 cawan sagu biji - berwarna/sedikit pewarna merah
3 cawan air
3/4 cawan gula
1/2 biji kelapa parut putih
sedikit garam
sedikit essen rose





cara - caranya
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang .
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.


31 comments:

ijayuji said...

Salam kak zila cayang, sedappppppnyaaaaaa!!! Jeles sungguh tgk kelapa parut akak yg cantik tuuu :( suke dgn resepi mama kastam tioman ni sbb sedap jernihhh jer kaler2

Kakzakie said...

Presentation buat mata tak terkelip. Mould bentuk love warna merah kena kelapa putih memang menggodalah..

hazila said...

Meh kita tukar menu berbuka nak? Saya hantar mangkuk tingkat, sila balas ngan kuih sagu.... Aci tak?.....

kakcik said...

Kakcik panggil lopes sagu je. Baru tahu namanya bronok! :)

ummiakid-lily said...

Ni memang kueh peberet kite & anak...kalau makan sure berebut..tersangat suka...kalau yang gediks² tu lagi nikmat...

Rozita said...

sedapnya kuih sagu nii...simple tapi sedap...

Nazrah said...

Salam Zila... ramai gak yang buat sagu bronok di time bolan puasa ni... meriah nya tengok love love

Ayu said...

Assalam zila,
cantiknya kuih sagu bronok zila ni..rasa nak ambik aje 2-3 biji kat atas ni..

Tina Othman said...

ececece mcm tau2 je tina teringin nak makan kuih sagu, mintaklah barang seketoi dua hehe

sedap2, rasa nak buat jugak lah petang ni

kasihredha said...

yg bestnya bentuknya tu...love
bila makan pun sure rasa kasih sayang

Amie said...

Aduhai Zila.... sesungguhnya sagu bronok ni bonda kita dulu selalu buat, dengan kelapa parutnya yang masin2 sikit tu... alahai...teringin!

azian said...

Memang nampak cantik sagu nya....
Putih bersihlah awak nyer kelapa tu...akak suka...

Kak yon said...

simple n sedap, yg penting senang nak buat.masuk dlm acuan tu yg best.idea bagus..
selalu makcik2 buat masuk loyang jer pastu potong..hehe

Mieza said...

mieza pun suka dengan kuih ni..cantiknya sagu bronok zila bentuk love gtu..terasa mcm nak ngapppp je sebiji love tu tau! mieza tk pernah buat sendiri..cuma beli je..tp mmg suka dgn kuih ni..mmg suka dengan kuih sagu...sagu lover dat i am!
muah muah muahhhh

FnF Simple Life said...

saya pun suka kuih sagu ni... tapi biji sagu kat jepun ni mahal....kena beli online lak tu...leceh le... tengok kat dapur k.zila ni teru s teringin nak makan sagu bronok...

Psst... biasa2 je kak... atuk dia yg hensem kot...hehehe...

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng,cantiknya tgk kuih sagu lap u lap me ni...hehe saya pun suka resepi kuih sagu kukus ni...dah lama tak buat. memang berangan juga nak buat masa bulan puasa ni:)

Nina Mirza said...

As'salamualaikum Zila ...

Cantik nyer sagu Zila. Suka sangat part bentuk LOVE tuh!!
Nina pun dalam perancangan nak buat sagu nie... bila? entah lerrr....
heheee . . .

LinRosly said...

Assalamualaikum Zila,
Perhhh cantiknya, cunnya, acuan love lagi...betul2 buat Kak Lin tergoda!

Mas Sani said...

Dh cmpur mcm2 kaler tp jadinya merah cmtu? Perghhhh memang cantik lah tu....warna merah cinta guna plak acuan love....hehaiiiii memang masa mkn tu say i love u, u love me to hihihihihihi......

Qasey Honey said...

slm Kak Zila cygggg...tertawan tgk kuih tu..cantik tul kalernye tu...tentu sedap jugak ni...gambo pon cantikk...

izahdaut said...

memang sedap guna resepi ni.aishh asalkan sagu mmg suke la sangat. hehe comel bangat bronok mu zila.. ai likeee

Yatie said...

kuih kegemaran akak ni, kalau buat kuih ni mmng takmo makan nasi masa berbuka...nyaman je lalu kat tekak...

Mamasya said...

Salam Zila cayangg.comei kuih sagu dlm bekas love. kuih sagu ni antara kuih kesukaan akk...suka sbb letak kelapa muda.buatnya pun mudah....
re; resepi bamia biasa guna daging tp boleh kut nak ganti dg ayam tp bendi mesti letak sbb kalau tidak tak lengkap masakan ini.

gadisBunga™ said...

kuih ni sungguh menyegarkan kalau dimakan di bulan puasa. sedap...!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak lembut sgt kuih ni.. akak suka..

yan's cottage said...

salam zila.....
cantik sagu berbentuk love tu......
tak pernah terfikir pula buat bentuk
cam ni.....biasa dalam loyang je....

quinnie said...

zila...sedap masuk mulut ni kalau lembik2 je ..heheheh...boleh buat puding juga resepi mama ni zila....sesuai..si tun pernah buat..:)

mama sara nur said...

assalam Zila
sedap tu wat berbuka, cantik wat dlm bekas love2
ada jg bercadang2 nk wat sagu ni tp tak jadi2 jg he he
tq share resepi ni, nk cubala kukus cam zila ni

Rohah said...

wahhaa..memang sedap sagu ni kak, lembut2 meliuk lentok bila digigit..
bila nak buat lagi ni..ehee

Jay said...

wat a fantastic recipe...absolutely delicious
Tasty Appetite

Jay said...

wat a fantastic post..lovely
Tasty Appetite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...