Pages

Tuesday, 24 July 2012

nasi jagung



Assalammualaikum
dan salam sejahtera semua,pose tak hari nie..he hehee..?..ayat tanya tue..pejam celik..pejam celik dah hari yang keempat kita berpuasa kan..pantas betul masa berlalu..semalam zila terperangkap dalam kesesakan jalanraya yang teruk..plan nak masak best-best pun dah lari kelaut.eeemmm tak per la kan..tunggu hari cuti baru boleh masak best-best..



nasi jagung nie bukan menu berbuka puasa tau..sebelum puasa tu dah buat..cuma belum berkesempatan nak show diblog..nasi jagung salah satu hidangan kegemaran zila dan keluarga..resepi yang mudah dan ringkas..dan rasanya pun sedap.sesuai dihidangkan bersama ayam sambal..atau rendang berserta acar..resepi asal dari rakan sekerja..jomm semak resepi ..pada sesiapa yang nak mencuba zila sertakan resepinya disini..




Bahan A: 
2 cawan beras basmathi 
2 1/2 cawan air 
1/2 cawan susu cair 
1 cawan jagung biji 
1 sudu kecil garam 
Sedikit pewarna kuning 

Bahan Menumis: 
1 sudu besar marjerin 
2 sudu besar minyak jagung  
1 paket penumis
1/2 labu gawang besar dimayang bulat 
2 batang serai-diketuk 

Bahan B (dikisar) 
1/2 inci halia  
1/2 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih 



Cara membuat: 

  1. Beras dicuci kemudian ditoskan. 
  2. Panaskan minyak jagung beserta marjerin di dalam periuk.
  3. Masukkan rempah tumis dan tumis sebentar.
  4. Masukkan serai, bawang yang dimayang dan tumis sehingga agak garing sebelum masukkan bahan yang dikisar.
  5. Goreng hingga naik bau.Masukkan air, susu cair dan garam. Setelah mendidih, masukkan beras, jagung dan sedikit pewarna kuning. 
  6. Tanak hingga masak.


32 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

cantik aja nasi jagung tu...Kak Nur tingin nk msk juga nasi jagung....aduhhh....mcm2 kan tekak nie.

Mas Sani said...

nasi tu nampak cantik, berderai, lembut, mengamcam, menggoda...dugaan sungguh!

psst... mcm mana nak dptkan saiz gambar besar mcm tu ye? jelas dan terang lagi hah, mas guna x-large pun nampak x nampak besar mcm tu :)

ibh_sue said...

Asslmkum.
Samalah, sue pun terperangkap jem jg smlm. Mana sempat ja masak. Haiii.lah haii Sedap pulak tgk nasi jagung tu.

Selamat berbuka ya

ady said...

as-salam
enak sungguh lihat nasi nasi jagung..npk cantik aje nasi tu..ehmmmm sedapnyer..

Nuwairani Ismail said...

dah ramai blogger buat nasi ni. mesti sedap ni. tapi nani belum sampai seru lagi...adoi, ntah bila la nak buat ni

Mamasya said...

Salam Zila. Nasi jagung ni dah lama betul tak buat....dah lupa bila kali akhir masak.mmg sesuai dipadankan dg ayam sambal....rendang..kari...

Zaliedana said...

Assalam kak ziela..igt menu rini baru nk ngendeng kak,hehe..rupanya menu dah lama,hehe..Cantik berderai jer nasi akak..

gadisBunga™ said...

ok, nak try! nak surprise my parents and adik2 nanti! ;D

Qasey Honey said...

asslm Kak Zila cygggg n slm rindu juga...dh lama x ke sini...sedapnye tgk nasi jagung akak tu...rajin betulll...nasi ni mkn dgn lauk ape yer...xsabo lak nk tgk lauknye tu...

kasihredha said...

sedapnya kalau makan dengan ayam merah, rendang dan dalca :)

FnF Simple Life said...

Rajin nya kak zila masak nasik best2... InsyaAllah Ramadhan kali ni saya nak buat nasik jagung, nasik arab, nasik dagang, nasik kerabu, nasik carrot... hamboih besar impian saya... last2 masak cincai je... hik3x

Asmara said...

Bulan puasa nasi berperisa mmg laku. Puas hati masak sendiri kan!:D
*green tea serbuk maybe ada jual kat jusco tp jenis mcm saya guna tu x pasti pulak ada ke x. Boleh cuba cari kot kak. :) tp akk kene bh gula nnti.

Asmara said...

*bh=tambah

quinnie said...

lamanya tak makan nasi jagung...sedap je tengok nasi zila ni..:)

Amie said...

Nasi jagung memang sedapkan Zila. Lama juga tak masak nasi ni, anak-anak paling suka!

Tina Othman said...

sedapnya

nak masak special kena tunggu hari cuti sebab hari keja tak sempat, masak simple dimple je

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, tgk nasi akak ni pun dah tergodala..sib baik tgh tunggu masa nak bersahur ni...hehe

Yana Shaiful said...

~kita suka jgk nasi jagung..dh lama xbuat..byk sgt duk menerai resepi baru hihii.. pe2pun nasi ni mmg best mkn dgn ayam msk merah ^^

Mieza said...

assalamualaikum zila...waduh-waduh pukul 9 pg mieza buka blog nampak nasi jagung kat umah zila..terus perut ini bernyanyi riang..tu br kul 9pg...tak tahan tengok sebab semalam hampir miss sahur terjaga kul 530 pg! Mieza belum pernah masak lagi nasi jagung ni..mmg mieza suka nasi tumis..insyaAllah kena cuba ni sebelum raya :)

ijayuji said...

Salam kak zila cayang! salam ramadhan buat akak sekeluarga di sana!! berbunyi terus perut kita nmpk nasik kuning yg cantek niii, kita tgh cuti ni kak :D rindu kat kita tak kak? ingat kat kita tak kak? ehehehe...

izahdaut said...

zilaaa
sedap nyeee nasi jagungsuke la.. lemak2 gitukan. pose ke idak rini? hehehe

nOOrsha said...

salam zila..sedapnyer nasi jagung :) lame x wat..nmpak peroi je nasi tu :)

Ayu said...

Assalam zila,
waduh ada nasi jagung kat sini..sedap ni..
akak suka juga..tapi anak2 pulak kalau nampak ada biji2 dalam nasi dikuisnya ketepi..heheh..selamat berpuasa pada zila & family ya..

HaSue said...

Nampak mnyelerakan nasi jagung tuh zila.. :-)

D Aalia Sham said...

sedapnya zila...nak try jugaklah nanti...

mama sara nur said...

terima kasih Zila

sedap tgk nasi jagung , bila dtg selera nanti macam2 nak makan he he

LinRosly said...

Assalamualaikum Zila:)
Salam Ramadhan;
Nampak sedap nasi jagung ni Kak Lin tak pernah rasa lagi...boleh cuba ni..

yan's cottage said...

tak pernah buat nasi jagung.....kalau pulut jagung
tu....adalah....tq kongsi resipi.....

tun_telani said...

sedap!! tun pernah buat dulu, xingat dh resepi mana..
tp kak, '1 peket penumis' tu maksudnya apa?

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Makan sama dengan curry, pasti sedap!

Indonesia Eats said...
This comment has been removed by the author.
Pepy | Indonesia Eats said...

Yummm I miss this nasi jagung. Back when I was in Indonesia, I often bought nasi jagung at the traditional market. The nasi jagung came with urap (kinda like kerabu sayer in Malaysia), fried salted fish, tahu bumbu bali and sambal. I'm hungry now :((

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...