Pages

Wednesday, 4 July 2012

it's my birthday - vanilla sponge cake lapis laici


Assalammualaikum
salam sejahtera semua..semoga semuanya sentiasa happy disamping orang-orang yang disayangi...30 june lepas hari lahir zila..jatuh pada hari sabtu.. terima kasih pada rakan-rakan blog dan sahabat facebook yang mengucapkan selamat hari lahir pada zila..sangat terharu kerana sentiasa dikelilingi dengan insan-insan yang sangat istimewa..terima kasih atas doa-doa kalian semua ..i love u allz.



dalam meniti usia ini zila berdoa agar sentiasa dilimpahi rahmat dari ALLAH,
Semoga dikurniakan Iman yang sempurna,akhlak terpuji,pekerti  mulia,umur yang bermanafaat,rezeki yang halal,ilmu yang berguna,jodoh yang membahagiakan dan hidup yang dirahmati...aminn





2 hari lepas tak berkesempatan BW seperti biasa..start malam jumaat ada jemputan yassin di rumah jiran,sabtu pagi kena pergi ke sekolah anak menghadiri hari usahawan dan perjumpaan ibubapa..sebelah petang pulak ada lagi jemputan kenduri dan doa selamat dari rumah jiran..almaklumlah tak lama lagi nak menyambut bulan ramadan...





waktu malam jer sempat sambut birthday dengan ank dan hubby..tapi kami sekeluarga hanya makan pizza jew..zila pulak sangat-sangat malas nak memasak time tue..he hhehe 
birthday kalau tak ada kek memang tak sah kan..he hee hari ahad aritu baru sempat buat kek nie..kek yang sangat simple dan deco pun ala-ala jew..tak ada idea nak deco..so inilah hasilnya..first time deco pakai fondant..



zila buat 3 colour,saja-saja nak bagi meriah sikit..lagipun kalau plain jew rasa macam boring pulak nak tengok..he hehe..anak suka makan jem respberry..so dia suruh layerkan lebih-lebih jem tue..layankan jer lakan...asalkan diorang makan..zila tambahkan buah laici kat dalam tue..mula-mula nak letak strawberry tapi rasa malas nak ke pasaraya mencarinya..so pakai jewlah  apa yang ada kat rumah tue..jom semak resepi asas sponge cake yang sangat mudah nie..




vanilla sponge cake

*120gm gula halus
*120 gram tepung gandum
*1 st serbuk penaik
* 4 biji telur.
* 1 sudu besar paras rata ovellate
*20 grm air 
*1 sudu teh esen vanila.
20 gm minyak jagung 





cara-caranya
  1. Satukan bahan yang bertanda *
  2. Putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental..(warna berubah lebih cerah)
  3. Perlahan kan putaran kemudian masukkan minyak.
  4. Alas loyang dengan kertas minyak.
  5. bakar dengan suhu 170'C lebih kurang 40 minit..
  6. keluarkan segera kek dari loyang setelah kek dikeluarkan dari oven..kalau lambat nanti kek akan mengecut.selepas dibakar terbalikkan selama 5 minit.
  7. utk resipi chocolate sponge cake, tepung dkurangkan kpd 100gm dan 20gm lagi digantikan dgn serbuk koko.



35 comments:

kasihredha said...

happy belated birthday
semoga sentiasa dibawah lindungan Illahi.
Cantiknya kek ni

Asyifa Mustaffa said...

Hepy belated besday kak...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki bersama keluarga...

btw...kek tu nmpk sedap ler....nak sepotong....hehe....

Nuwairani Ismail said...

tak tahu besday kak zila sebab takde fb..happy belated besday la ye..nani tak pernah buat kek span ni. mesti sedap kalau bubuh blueberry filling. boleh try jugak ni nanti.

Gee® said...

Hepi belated b'day Zila... semoga dimurahkan rezeki dipanjangkan umur dan berbagia selalu.... Hulur2 lah kek tu sikit, terlior k.gee... cantek!

hazila said...

Happy Birthday. Semoga sentiasa ceria dah sihat sejahtera. Nanti hantar kek sepotong ye....

dapurCikWan said...

Amin...happy 4 u kak.. moga termakbul doa2 akak ;))

ummiakid-lily said...

♪ Happy belated besday...♪ Muga senantiasa dalam lindungan Ilahi serta diperluaskan pintu rezeki...comey & sweet jer kek tu...

yan's cottage said...

salam zila .....
selamat hari lahir moga panjang umur dan di murahkan rezeki......amin....!!!!

leen said...

Happy Belated Birthday Zila...semoga sentiasa bahagia dan diberkati olehNya selalu...wah..dah macam org kuat kat taman tu ye....sibuk bebeno....

Norzie hany said...

Selamat hari lahir Zila...moga dirahmati Allah dunia dan akhirat.Berkenan deco atas kek tu.

Mamasya said...

Nak wish sekali lagi, happy belated bday buat Zila.moga dirahmati Allah dlm setiap urusan. cantik kek tu....sweet je bunga2 kuning kat atasnya...
tk ya Zila wish tahniah. rempah gulai ros mcm rempah kari tp dpn paketnya ada gambar bunga ros dan hanya ada jual di Trg....biasa masakan Trg guna rempah ni, nanti akk upload gambar kat Fb..

khairiah khaizu said...

sempat lg nie nak ucapkn selamat panjang umur, cantik sgt kek zila nmpk gebusss...mulusss gitu & yg pastinya mesti lah sedappp

umi's cup cake said...

Salam Zila Sayang...
Selamat Hari lahir...Selamat Hari lahir...Selamat Hari lahir Zila...
Umi doakan semoga zila diberikan keberkatan umur, rezeki dan sentiasa di sayangi keluarga dahulu, kini dan selamanya..amin

psssstttt : nak kek seketul..cantik sangat kek tu...

inahar ali said...

happy besday ye zila..woww cun sehh kek besday tu..akak nk kenen sepotong..ada belen lg x??

Shahriah Abdullah Novelis said...

Selamat Ulang tahun sahabatku.. cayang dia.. moga dengan bertambahnya usia ini.. segala impian dan cita-cita Zila di makbulkan yang MAHA ESA.. murah rezeki, sihat tubuh badan, bahagia bersama keluarga tersayang dan cepat dapat baby baru! Aminnnn..... cayang dia muaaahzzz

tun_telani said...

alahai.. comey nyer munga2 kat kek tuuuu.... suka tun tengok.
kek pun nmpk sgt gebus! nk yg terasa mcm nk buat kek jugak nih.. lama betul tun x buat kek rasanya.

LV Belajar Ngeblog said...

Happy birthday Zila,..moga panjang umur, tambah rejeki dimudahkan dan dilanjcarkan segala urusannya..Amin..

Evelyn Gemina said...

Salam kak zilaku cayangggg....wah baru muncul kek bdaynya...cantik, warna warni gitu....semoga hepi2x selalu ya : )

Naz / Nadz COSK said...

HAPPY BELATED BIRTHDAY Zila..
Semoga terus success dalam apa jua yg Zila lakukan samada utk di dunia atau pun utk akhirat nanti...

Nina Mirza said...

As'salam Zila cayanggg ....

Happy Belated Birthday. Moga apa yg dihajati dimakbulkan oleh NYA. Amin..
Suka Nina tengok kek birthday Zila ... Terasa nyaman, romantik jerrr tengok ;)
Ada lagi x? Mesti sedappp kan ada laici. Nak sepotong~~~
hehehe . . . .

ummiaisyah said...

hppy blated bday zila...smg sentiasa dlm rahmatNya..smg makin rajin berblog n terus kretif!

Tina Othman said...

olala sedapnya

happy belated birthday

rahel said...

Selamat harijadi Zila...moga sihat dan ceria selalu..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Happy belated Birthday to you Zila, you have made a gorgeous cake for yourself.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Belated Birthday wishes to you dear! Wow, terpegun tengok kek tu...so sweet looking! Hope you had a blast! :)

Mieza said...

Assalamualaikum zila...selamat hari lahir dear..semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dirahmati Allah SWT selalu..cantik kek zila tu..fondant tu pun cantik..tangan zila mmg berseni :)

mama sara nur said...

hepi belated besday Zila
owwh sama lahir June kita ni kan he he cantiknya kek Zila tu, bunga2 yellow yg sweetttt..
semoga diberikan kesihatan yg baik dan murah rezeki

quinnie said...

happy belated birthday zila..moga panjang umur..murah rezeki dan berbahagia disamping keluarga tersayang..:)

kek..lama betul kita tak buat kek...teringin le nak makan..huhuhu

Rohah said...

So sweeet..selamat hari lahir ye kak...moga dirahmati Allah selalu bersama insan3 tersayang...

Wattie said...

Assalamualaikum Zila,
Happy belated birthday buat Zila, semuga hidup diberkati, dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki, amin...

Qasey Honey said...

asslm Kak Zila cygggg...hrtu dh wishkan...hppy besday dearrr...

btul ker xde ideank deco kek tu..hihi..cntik la...penuh munga bertaburan kt ats kek tu...suka tgk...kek tu pon nmpk sedap...gian lak bile tgk org mbaking ni...tp skrg mmjg xsmpt aje...hukhuk...

Wani said...

uuuwaaa dah terlewat ke wani nak wish tiap kali nak masuk ada ler probelmnya huhuh.. happy belated birthday, semoga panjang umur ,dimurahkan rezeki dan sentiasa dibawah rahmat-Nya..:)) bila tengok kek ni tak berkelip2 mata2 cantik la bunga2 guna fondant.. tak pernah lagi buat kek sponge vanilla nehh..

FnF Simple Life said...

hepi belated befday kak Zila... cantek sgt bunga2 atas kek befday tu kak.... kek sponge nye gebusss...

sy doakan kak zila berbahagia selalu, murah rezeki dan lanjut usia disamping famili tercinta ;)

Acik Erna said...

assalam zila..happy birthday..acik terlewat..maaf..
mesti sedap kek birthday buat sendiri kan zila

Newskaki said...

Hello, we're Newskaki, Malaysian Bloggers News Network Portal. We are pleased to invite you to our big family of bloggers, no matter you are local or not, just log on to www.facebook.com/newskaki or you can return us an email: advertise@newskaki.com. Not a blogger? It's okay for us, visit us at www.facebook.com/newskaki for latest hot events.
Also, don't miss the tempting Tutti Frutti with 20 percent discount in 1Shamelin only for first 50 Newskaki fans and bloggers! Not a fans yet? Join us now!
See you soon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...