Pages

Friday, 13 July 2012

egg tofu/tofu jepun


Assalammualaikum
salam sejahtera semua,sihat tak nie?..he hehe moga-moga semuanya ok erk..zila pun ok jugak cuma batuk-batuk kecil jew..mungkin kurang sangat minum air..tak per lepas nie boleh minum air banyak-banyak..


terima kasih atas kunjugan kalian semua ..meniggalkan komen-komen yang indah..he hehee terhibur hati nie bila baca komen-komen tue..hilang sikit stress kat kepala nie..rupanya blog pun boleh jadi terapi yang baik..eemmm bagus kan..:) sebenarnya semua orang yang ada blog nie seorang yg kretif. memang bukan satu kerja yang mudah kan..bila kita nak post sesuatu tue..aiii nak kena ada idea jugak..kadang-kadang idea nak berceloteh pun dah lari kelaut..he hehe



ok la zila nak jawab soalan yang kat komen masakan lepas aritu tentang gambar..he hehe adoiii terasa amatlah segan kalau nak buat entry pasal fotogrphy nie..bukannya lokek ilmu..jauh sekali memang tidak tau..jangan risau..apa ilmu yang zila ada semuanya zila akan kongsi bersama..tapi zila nie masih bertatih ..tak sepandai akak azlita masam manis tue...dan tidak setanding cik ct delima tu jugak..kedua-dua blogger tue memang arif tentang photo..he heh .ok lah biasanya zila ambil gambar waktu siang..mula dari 9 pagi macamtulah..zila tak gunakan flash..cahaya matahari tu banyak membantu kalau kita gunakan flash gambar tu memang kurang cantik..zila ada gunakan meja kecik yang boleh dilipat dan dialih2..papan-papan tue zila guna papan pellet..tak perlu dipaku hanya disusun-susun..memudahkan kita nak ubah-ubah..cat la dengan colour yang anda minat..depan dan belakang colour lain..kalau jemu nanti boleh tukar-tukar..he hehe..lepas ambil gambar..memang nak kena edit la kan..zila edit dicomptr senang sikit..sebab nak edit kat kamera tak mahir lagi..so kat situlah kalau nak gelap ker atau terang ..ambil gambar banyak-banyak..lepas tu pilih mana yang terbaik sekali..semoga  info ini dapat membantu yer.



semua dah brekfst kew?..zila pun tak lagi cuma minum susu putih secawan..mood nak bersarapan macam kurang pulak harinie..ok hari ini nak share masakan semalam..yang dah jadi arwah yer..he hee tofu telur..mesti ramai yang suka kan?..kalau makan kat restoran atau mana-mana kedai makan memang terhidanglah tofu nie..tapi harganya memang agak mahal..lebih berbaloi buat sendiri..dan lebih murah ...



resepi yang simple.kalau masuk dapur zila semua masakannya simple yer..he hhee tak mencabar betul kan..tapi apa yang zila kongsi disini semuanya masakan harian zila..kiranya masakan yang mendapat carta terhangat dirumah   
tu..so lebih baik masak apa yang diorang makan betul tak?..kalau terbuang sayang la pulak kan.jom semak resepi kepada sesiapa yang berminat bolehlah cuba yer..


tofu telur

3 tiub egg tofu
3 ulas bawang putih - didadukan
1/2 inci halia - didadukan
sedikit serbuk lada putih
1 kiub ayam
3 biji cili padi hijau - diketuk
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar tepung jaggung/tepung gandum -dibancuh bersama 1/2 cawan air
sedikit air
garam secukup rasa
1 biji putih telur
sayur campur yang digemari seperti -baby corn/kacang peas/brokoli




cara-caranya
  1. celurkan sayur-sayuran yang anda gunakan.
  2. potong egg tofu dengan plastik pembungkusnya kepada 2 bahagian kemudian digoreng hingga nampak sedikit garing.
  3. tumiskan bawang putih ,kiub ayam,halia dan cili padi sehingga berbau harum.
  4. masukkan sos tiram dan kacau.
  5. masukkan sedikit air dan bancuhan tepung jagung/gandum tadi suaikan kepekatan yg anda kehendaki,masukkan sedikit lagi tepung jika kelihatan cair,masuk lada sulah kacau hingga agak pekat.
  6. kemudian masukkan putih telur,tak perlu dikacau.buat seperti 2-3 lorekkan mggunakan garpu..dan tutup api.
  7. tuangkan keatas tofu dan sayuran yang telah disusun diatas bekas yang sesuai.
  8. selamat mencuba.








28 comments:

Amie said...

Selamat pagi Zila,
terima kasih kongsi tentang dunia fotografi di dapur Zila, he he hehh memang Zila ada perancangan teliti tu siap dengan pelbagai kreativiti.
Egg tofu Jepun memang sedap, lembut aje kan Zila...nak telan lagilah senang...slurrppp...bluuppp

ibh_sue said...

Aslmkum..
Sue suka betul mkn tofu jepun ni. Kdg2 kalu masak mee or bihun pun sue buh juga. Tapi kena goreng dulu la...

Zaliedana said...

Assalam kak zila,tq kak share pasal tknik fotografi tuh,mmg cantik pic2 yg akak snap..pic kat blog sy bodo jer kak,kdang segan pon ada,kdang tuh snap gna nset ajer,huhu..Sedap tofu telur nih,wat sup ank2 mmg suka sgt.

FnF Simple Life said...

kak Zila...ni feveret saya... seyes suka sgt makan nasik ngn tofu lembut masak style gini.

Mas said...

tofu jepun ni memang peberet mas...
sedappp kan.....

ummiakid-lily said...

waaa...sedapnya...thanks share resepi taufu ni...selalu dok jenuh fikir nak masak apa...i like...

Kakzakie said...

Bila gambar cantiklah rasa makanan tu sedap sangat. Tapi toufu ini kakak amat suka. Makan tanpa nasi pun kakak suka..

inahar ali said...

salam zila..akak mai nk tumpang lunch kt sini..egg tofu mmg my feveret..perghh!!

ilahjy said...

katanya tak mencabar..tapi ilahjy tercabar sbb tak reti masak..tau makan jer ...hair ni tau dah guna putih teluqqqq jer hehehee..maceh dinda..resepi tak mencabar...tapi tercabar daku oleh nya...

ilahjy said...

amboii puan doc sama selera kita yaaa..hehe bila nak lunch sama2 nie?

Asmara said...

saya mmg suka tofu telur ni. lagi2 buat masak mcm ni. sedap!

quinnie said...

zila..sebenarnya kan..kita pernah sekali je makan tauhu jepun ni...itu pun makan kat rumah kawan..tak tau ngape diri sendiri tak nak beli..nak kata tak suka..suka sgt..tambah2 dibuat sup2 simple..heheheh

kadang2 masak sempoi lagi sedap la zila..lagi pun senang tukang masak..hehehe

Mamasya said...

Salam Zila. akk cukup suka tofu telur ni...masak sup biasa...sup pekat gini semua sedap.mmg sentiasa ada stok tofu telur masak kat Msia. tak da kat sini.... tumpang jamu mata di dapur Zila...

Kak yon said...

akk klu nk mkn beli yg dh siap.malas nk msk..sbb akk mkn sorang.yg lain tak suka.

Bicara Kak Noor said...

salam zila cayang,aduiii sedap bangat taofu tu,tapi sayng penghuni rumah tak suka tofu akalu akak masak akak sorang je yg makan huhu nk tumpang makan sini lah boleh kan..

ainulaqma said...

bestnye tofuuu!!!!

singgah malam sini :)
jom tgk jubah~~
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.171924036265988.16609.103619356429790&type=3

Asmah Yusof said...

Salam zila cayanggggg.....

sodap den nampak ko punyo tofuuuuu tue....:))) laju jo den tolan kalau buek tofuuu nie......hehehe..

Nuwairani Ismail said...

bestnye kak zila ada masa pose2 makanan bagai. kite ni tak sempat nak tunggu cahaya matahari dah sebab kelam kabut nak bersiap ke tempat kerja pulak. selalunya pun masak pagi, tgh hari keje.petang, dah malam baru balik.makanan yg siap masak selalunya snap guna lampu meja je. huhuh...memang tak berapa cantik berbanding cahaya matahari.nak set props pon susah sebab tempat sangat limited. rumah sewa bujang la katakan...cukup sekadar boleh hidup je.

egg tofu ni memang kite suke. lebih2 lagi kalau kuahnya pekat2. sedapnye. tapi x pernah buat sendiri. makan di kedai je.

Mas Sani said...

Thanx 4 the info zila...mmg terbaikkkkkk gambar zila,cantik!
Nak cubalh nnt, tp tulah kita ni msk mmg xde time, suka2 hati nak masak je so tang mn nak dptkn cahaya ye hihihihi
Apa pun info zila sgt berguna. Terima kasih zila :-)

Pstttt....sedapnya tofu! Ratah cam gitu masa panas best ek....lah

Mieza said...

Assalamualaikum zila..feveret mieza ni tofu jepun ni..sedapnya kan..bila nampak zila masak ni terus dapat idea untuk masak esok..nak songlap resepi ni la utk lunch esok..kat tg malim ni green peas tu mahal tau..tapi sedap kan..tunggu ekkkk mieza nak gi pasar malam jap beli egg tofu hehehe

mama sara nur said...

assalam dik
aduyaiii dik teringinnya tgk nye, memang suka sgt akak kalu tofu jepun yg lembut ni boleh makan camtu je tanp nasi he he
dahlah skrg mood nk makan pun hilang ni hu hu kalu ada dpn sedap ni

hana said...

tetiba rasa lapar.. sedapnyerrr.... bleh la cuba nanti

Suhana Shuib said...

nmpk sodap..nak try gaklah..copy rspi yea tuan tanah..nyummy2.. salam kenal..

maz said...

kita pun suka klu msk tauhu mcm ni..sdpp meratah...

Wani said...

wah terpegun tengok gambar jap.cantik hihi.. kalo wani memang favorite neh makan ini pun dah kenyang dah.. tengok menu neh ,, teringat stok egg tofu neh ada lagi dalam peti dah buat lupa lak...

ELLYDA said...

sedap mkn dgn asam pedas tofu nehh.mak ai terliur mlm2 tgk

vida casissi said...

kiub ayam nak letak masa bila ek? dan banyak mana...semua 1 kiub tu ker?? Terima Kasih ya..

zila norazila said...

maaf vida sy x tulis nak letak time bila hehhe..ok tumis skali bersama lada dan halia tue..1 kiub tu semua..kiub kecil tau..bkn 1 kotak tue..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...