Pages

Wednesday, 20 June 2012

jelly kelapa gula melaka


Assalammualaikum..
salam sejahtera semua ..pada pengunjung blog yang tak pernah jemu-jemu bertandang disini..tqvm pada yang sudi follow zila yer..zila akan follow balik..mood  rajin nak megupdate blog nie..muaahhh love u all..



perasan tak..semenjak dua menjak nie kan cuaca panas jer kan..ditambah-tambah lagi dengan musim buah durian...kesana kemari asik terpandang-pandang jer durian..tapi zila tak beranilah nak makan banyak-banyak..takut suara tak der nanti..lagipun cuaca panas-panas macamnie sesuai minum air masak putih banyak-banyak..





dan apabila cuaca panas-panas macamnie...amat sesuai minum air kelapa kan..time duduk kt kampung masa kecik-kecik ..puas jugak la minum air kelapa muda...walaupun kat belakang rumah emak tu cuma ada beberapa batang pokok jew..tapi bila dah berbuah..bertandan-tandan..lagipun pokok tue kemetot jer..tak payah susah - susah nak amik galah tolong jolokkan..cuma guna tulang empat kerat jer untuk memulasnya..:)




Tak pernah terfikir nak buat jelly kelapa..tapi idea tue datang bila member satu office nie bercerita dia ada plan nak buat jelly kelapa dengan mak dia..buat untuk makan-makan keluarga..tapi time tu ..zila pun x tergerak hati nak buat..macam malas benor nak cuba buat..selang beberapa hari ..member sek zila ada bertanya tentang resepi jelly kelapa nie..wahhh apa lg rasa macam memronta-ronta jiwa nak mencuba ..dan akhirnya inilah hasinya..resepi asal dari kak nor yang disharekan di myresepi..zila kurangkan sukatanya kepada setengah adunan..dan zila tukar kepada gula melaka..tu yang nampak agak-agak kekuningan sikit.




Jelly kelapa gula melaka

resepi asal :kak nor67
olahan : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahannya
1 paket agar-agar serbuk -10 gram
2.6 liter air kelapa muda - hasil dari 3 biji kelapa muda jika kurang tambahkan air biasa.
isi kelapa muda - kalau nak banyak boleh letak banyak-banyak..kaup pakai sudu kemudian dihiris kecil.
11 sudu besar gula - saya letak 9 sudu gula pasir dan 2 sudu gula melaka.terpulang pada masing-masing punya selera..ditambah perisa pandan dan pewarna hijau pun boleh.
3 helai daun pandan





cara-caranya
  1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
  3. masukkan kedalam bekas yg disukai.
  4.  Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
  5. selamat mencuba.











25 comments:

izahdaut said...

LAMAAA TAK BERTANDANG KE SINI.. SAYA SUKEEE SANGAT JELLY NI. HARI TU MAKAN JELLY SRANG BURUNG. TAPI RASANYA TAK DPT MENANDINGI LAGI KESEDAPAN JELLY KELAPA. HEHE.. ELOK SANGAT LA MUSIM HOT HOT NI MAKN JELLY KAN. MAKAN AGAR2 MERAH TU PUN LAJU JE :-)

Amie said...

Memang cuaca sungguh panas menhyengatlah Zila, tak tahan lama-lama di luar rumah,
Sedapnya kalau ada jelly kelapa gula melaka kat depan mata.... slurrrppppp!

KakAsma said...

Pepagi akak datang bila nampak zila tayang jelly kelapa..dari dulu sampai laaa nie berangan ajer nak buat tapi tak terbuat2..bukan aper kena cari kelapa muda tu yang payahkan...
kena cuba gak nanti..akak suka..selalu beli aje.

Rohah said...

sejuknya alur tekak ku..(hehe..bayangan sendiri)..sedap la kak...angan2 sy nk membuatnya dah makan tahun..nampak ni, jd terbayang2..

hazila said...

Hari Ahad lepas saya beli 4 biji kelapa muda, memang terbuntang minum air kelapa muda. Kebetulan ibu bapa saya ada kat rumah. Lama juga tak buat jelly kelapa ni.

ogyep yummy mellow said...

Aduhai zila... sedapppp nya... terasa sejuk dah kat anak tekak ni... isi kelapa tu yg mengancam bangat tu..

zila norazila said...

tu la kak amie..dijangka sampai bulan 9 panas camnie..slurrppp..kak..he hee:)

zila norazila said...

betul kak asma..bab nk mencari kelapa tu yg payah..pasti nk belah kelapa tue..aaiii rasa leceh tul..zila ada beli yg kt jusco..dh siap buang kulit..senang jew nk belah.:)

zila norazila said...

rohah kena rajinkan diri klu nk buat..akk pun malas..tp dh teringin benor..kena jgk la gagahkan diri nie:)

zila norazila said...

he hehe..tp klu minum ramai2 rasa sedap..klu malas nk buat beli jew zila ..lps nie entah bila lh kita nk buat:)

zila norazila said...

slurrppp..ogyp..kena beli kelapa muda klu teringin..he hehe layan tekak:)

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, terasa sejuk jer tekak tgk jelly ni..kat sini kelapa dalam tin ada la...musim panas kat sini memang sedap layan jelly gini:)

rep: komen akak yg 1st tak masukla yang 2nd tu jer ada..cian akak taip pjng ke?btw, tq:)

umi's cup cake said...

Salam zila,
Sedapnya jeli kelapa tu...umi cuma pandai beli je...hehe...

Acik Erna said...

assalam zila..acik suka..suka..suka sangat makan jelly kelapa ni..tapi beli je nak buat sendiri tak de kelapa

Cendana Kasih said...

salam Zila...amboi..mewah dengan isi kelapa...kita punyer ciput jer..sbb kelapa tak brapa nk ada isi...hehehe....

Nuwairani Ismail said...

assalamualaikum kak zila. memang lebih kurang je dengan resepi yang mak nani selalu buat. cumanya, mak tambah secubit garam dalam air jeli tu nak tambah rasa lemak2. ini memang sedap. kalau apa2 jeli, memang nani suke makan.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hadoii Zila cayangg ngencess dah ni.. tak pernah buat walaupun kebun kelapa Arwahh ayah banyak hehee.. selalunya makan dan kaup fresh macam tu je.. ni dah ada resipi Insyallah nanti sha nak cuba.. tq so much Zila cayangg muahzzz

mama sara nur said...

assalam Zila
hirisan kelapa muda yg banyak sekali, baru puas ni makan
akak lama sudah teringin nak wat sendiri tau tp belum jugak menjadi hi hi
sedapnyakan kalu dpt jelly ni, beli sebekas dua tak cukup

quinnie said...

cantiknya mangkok..hhehehe puji mangkok dulu..kekekek...saya pun pernah buat resepi kak nor ni..sedap!!

Qasey Honey said...

asslm Kak Zila cyggggg....aduh terliur tgk jelly kelapa tu...bkn akak aje yg mronta2 ni...QH pon sma dh ni...tp mronta nk rasa yg dlm gmbo tu...hihi...

Chah said...

arghhhh Zila...sinipun ada jelly kelapa!! nk yg dalam bekas ijo seksi tu!!!

Mamasya said...

Salam Zila.sedap kalau dpt mkn jelly kelapa...isi kelapa tu sedap ngunyah.kalau air kelapa anak sulong akk cukup suka.tp kat Cairo tak da jual air kelapa muda.
Zila; tkasih wish bday Syakirah...

ibh_sue said...

Aslmkum. Tq sggh umah sue yg x seberapa tu.
Mai sini. . Aduhhhhh byknya food yg menyelerakan. Sue suka jelly kelapa ni. Tp blum pernah lg buat sendiri. Beli ja. :)

mokwo® said...

salam zila..mokwo nak ngendeng..nak jelly, nak mangkuk...hihi...cantik gamba2 zila!!

Evelyn Gemina said...

Salam kak zilaku cayanggg....sorry baru singgah sini, line saya ni macam siput lembabnya, huhu....sedapnya jelly kelapa tu, tapi sini ssh nak dapat kelapa yang berisi, dapat minum air saja : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...