Pages

Thursday, 28 June 2012

bubur tiga sekawan



Assalammualaikum.
salam sejahtera,pengunjung blog yg amat-amat dikasihi..semoga semuanya sihat-sihat yer..terima kasih atas komen-komen yang indah dari semua..dan terima kasih jugak sudi singgah di blog zila yang tak seberapa nie...hari ini nak share lagi satu resepi..masakan yang biasa-biasa jew..tak sehebat blogger lain..yang masak best-best..kalau berBW memang best..dapur masing-masing menghidangkan masakan istimewa..wahhhh sampai terliuurrr..





dimana-mana sekarang nie memang musim durian kan..zila bukan la peminat durian..kalau makan pun cuma seulas dua jew..kata orang jangan sampai teringin..he hee..tapi hubby memang suka makan durian..mugkin tak pernah makan..tu la sebabnya sangat jakun..



jagung dan kacang merah yang zila gunakan



hari tu anak zila ada request nak makan bubur jagung..alahhaiii ibu dia time tu sangat malas nak buat..dah 2 minggu permintaan tue berlalu..dan semalam dia sebut lagi..he hehee ibu mana yang sampai hati tengok anaknya mengidam..he heeh..zila pulak teringin nak makan bubur kacang merah..so semalam petang balik dari office pergi kedai cari barang yang dalam tin jew senang..tak payah susah-susah..




kacang merah nie sangat la sedap..makan degan ice cream pun sedap..atau makan bersama ABC..jagung tu pun ok..bila kita masak dia x hancur..memang sesuai di buat bubur.zila tambahkan beberapa ulas durian..so kuah tue agak pekat sikit..memang sedap..pada sesiapa yang nak mencuba zila sertakan resepinya disini..pejam mata jer pun boleh buat tau....he hehe memang senang..





bubur tiga sekawan
oleh : zila4ever.blogspot.com

1 tin kacang merah
1 tin jagung biji
beberapa ulas durian
gula pasir secukup rasa
sedikit garam
santan pekat
1 helai daun pandan




cara-caranya

masak santan pekat dan daun pandan diatas api sehingga mendidh
masukkan gula pasir
masukkan durian,kacang merah dan jaggung.
perasakan gula dan garam.
setelah masak matikan api.
sedia dihidang.






34 comments:

Asyifa Mustaffa said...

huhuhu...tang kcang merag yg x tahan nengok tu kak....sbb sy pminat kcang merah yg tegar !!! apa saje yg berasaskan kacang merah jadi peberet food sy....jadinya...oleh itu...nak mntak semangkuk bole...??? hehe...

Mieza said...

zila..mieza datang ni..dah bw mangkuk sendiri sebab nak songlap bubur ni sikit nak buat buka posa petang kang..sedapnya kombinasi 3 sekawan tu...tak pernah lg mieza makan bubur kacang kidney tu...dan mcm biasa gambar zila mmg santekkkkkk!

ady said...

as-salam Zila
sungguh marvelous..tak blh tahun tgk gbr tu lama2..bubur tiga sekawan ni mmg menarik lagi2 ada durian..kalau mkn sejuk2 pun sedapkan Liza..?

Liza said...

perggghhhh, mmg betul tu zila, akk tgk pun dah telan air liur ni....ihihhii

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
tik..tik...tik..meleleh dah air liur ni...semuanya umi suka...kacang, jagung dan lebih2 lagi DURIAN...ada lagi tak?

Azie said...

Wow wow sedap tu... Menelan air liur kita yg melihatnya

ummiakid-lily said...

tak menahan nengok red bean tu...peberet tu...boleh try nanti sebab mmg x pernah masak bubur campur dgn RB tu...peminat tegar bubur saya ni...yummy.

Chah said...

errr...lamanya tkmasuk sini...kenkadang tu masuk dan juga ngap tapai pulut kt bawah tu..tp salam pun x sempat bagi...apa daa..
zila, saya nak kawan ngan bubur tu...sungguh terguda, so count me in ya...4 sekawan...tapi saya nak 4 mangkuk je..bukan banyakpun...heeeee

Amie said...

Sedapnya makan sejuk2 time cuaca panas begini... slurrppp slurrpppp, jagung dalam tin tu memang feveret kak Amie!

Ummi said...

Assalam Zila....amboiii bubur 3 sekawan lak kuar....igtkan rempah jek 3 sekawan...xpa makanan 3 sekawan...jgn penyakit 3 sekawan/serangkai dah kan...kan...hehe, muaahhh!

tun_telani said...

Salam kak zila.. wah!! sedap!! bubur kacang campur durian! tun suka makan kidney bean tu.. sedap gigit2 dia.

Melly Octaviana said...

waduhh..jadi pengen makan nya ,lihat photo nya yg cantik menggoda untuk di coba nih, apalagi ada durian nya juga.. masih ada kah , bagi dong Zila sayang yang cantik dan manis..hehe

Rohah said...

leleh kak nonton bubur dlm mangkuk...dua2 jenis dlm tin tu, mmg sy suke sngt..

Yana Shaiful said...

3 sekawan kesukaan ku hihii..bestnya klu dpt semangkuk nii..hmm..telan air liur dr kejauhan je laaa ^_^

dapurCikWan said...

shedapppnyerrr.. ;))

Asmah Yusof said...

slurpppppp....errkkk..tgk pun dh mcm terasamkn bubur 3 sekawan nie...sedap tue...:))

kasihredha said...

wauuu gabungan yg mantappp
sedapppp...ketiga2nya sukee

Norzie hany said...

Wahhh Zila...sedapnya nampak bubur tu.sis datang bawa mangkuk ni.

Nuwairani Ismail said...

tiba2 melayan perasaan pulak masuk blog ni. best pulak lagu endon ni. hihih... nani baru je makan bubur jagung semalam. tapi bubur jagung kosong je takde kacang, durian bagai. kalau dah letak macam2 mesti lagi sedap.

AZLITA AZIZ said...

Salam Zila..

Lama tak jengah dapur Zila ni..
ada pulak bubur tiga sekawan kat sini.. hihi tapi yg tang raja buah tu yang akak tak kawan.. akak tak makan durian, tapi anak-anak semuanya suka durian..

bila tengok bubur ni rasa macam nak mencuba pulak!

Tina Othman said...

salam

sedapnya, bulan2 puasa dpt makan ni sedap ni

quinnie said...

saya kalau dpt makan bubur letak durian ..2 mangkok pun leh habis..hehehhe..memang suka..:)

ada jugak jenama ni kacang merah ni ye..senang la keje gitu..tak yah susah2 nak rebus sampai kembang...hehhehe

ibh_sue said...

Aduh!..sedapnya, makan seju2 lagi sedap ni..Kompem makan tak hingat..Heee

FnF Simple Life said...

Alamak...masuk esbok makan sejuk2 sedapnyeee

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, sorry kak..hari ni baru sempat nak bw.sedap tgk bubur akak buat ni.pandai lak hubby akak mkn bubur bubuh durian ni yer..bagus la kan dia boleh mkn cara org Msia....;)

Mamasya said...

Salam Zila.akk suka bubur jagung gini...tambah ada kcang merah dan durian lagilah sedap rasanya.bagus husben Zila suka durian....tentu tak komplen bau duriankan....sbb selalunya org yg tak biasa bau durian tak suka dg baunya..

mama sara nur said...

assalam Zila
amboi tiga sekawan, memang sedap ni digandingkan, kreatif arr zila ni,tak terfikir akak nk wat camtu
selalu kalu bubur jagung + sagu je, kacang merah tu tau makan dgn cendol je , bubur durian pun reti makan ngan roti dan pulut je he he
jakunnn betul he he
nextime nak try lah boleh makan time berbuka puasa kan

HomeKreation said...

Aslmkm. Wow, gandingan yg hebat!

Anonymous said...

Saved as a favorite, I really like your website! bank of america
My blog ... payday loans bad credit

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Zila..

Zila, Naz suka kacang merah yg cam ni.. Mmg best kan.Kalau dibuat inti pau ker apa2lah pun mmg sedap..

Bubur yg pasti sedap ni. Gandingan durian dan jagung juga...Nyumm...

maz said...

Salam..sdpnye klu dpt bubur zila tu smgkuk buat brbuka nti..nk buat alahaiii mlsnyee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Zila cayang.. sori Zila baru hari ni dapat sampai ke dapur Zila.. busy teramat.. kekadang tu jengah jugak dapur kengkawan dapatlah 2 -3 pintu pastu dah tak larat kerja banyak bertimbun.. ini apa kes pulak aku mengadu kat ko nih! hehhee.. harap ko paham ler ekk.. jangan kecik ati tau cayang muahzz

Zila kidney beans tu fav dah kerempeng tau... wahhh ada persamaan ko berdua ekk.. heehe.. kalau order ais kacang dak kerempeng punya hanya isi kacang tu ler lain tak suka! bagus punya peel kan hahahaa

Okay sha nak gi jengah dapur kengkawan.. tak tahu dapat berapa dapur lah ni.. dah nak pagi dah ni mak tolongggg

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam ZIla cayang!!!
amboi2x ada semua nyer kacang jagung dan tak ketggl derian..my fav :P
gabungan yg pasti tak ditolak hehehe

Outbound di malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...