Pages

Monday, 14 May 2012

Moist Supreme Cake Mix "happy mother's day"


salam dan selamat sejahtera 
rasanya tak terlewat lagi nak ucapkan selamat hari ibu buat semua..dan terutama sekali pada ibu saya.montamah binti hj sidek..jasamu tidak dapat kami balas sampai bila-bila.



Sambutan itu hanyalah penghormatan tambahan yang dilakukan lanjutan daripada penghormatan sehari-hari yang diberikan selayaknya untuk ibu..Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut .




ok la bercerita pasal kek nie pulak la..hari ini mood agak kurang..tak taulah kenapa..mungkin badan nie rasa macam nak demam kot..nie pun dah bersin bayak kali..kek nie buat sabtu malam..khas untuk emak saya..lagipun ada lebihan bc aritu..memandangkan orang perempuan kan suka pink color..so saya letak jer la pink colour lagi..deco pun ala-ala jer la kan..nak deco cantik-cantik tak pandai lagi..


jom kita semak resepi kek yang mudah sangat nie.


DEVIL'S FOOD CAKE

1 kotak Moist Supreme Cake Mix
1 1/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak 
3 biji telur

  • panaskan dulu oven 15 minit awal.
  • Kemudian sediakan loyang bulat ukuran 8 inc
  • Oleskan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper
  • Satukan tepung cake Moist Supreme Cake Mix, air, minyak dan telur dalam bekas.
  • Pukul perlahan bila dah rata pukul kuat selama 2 minit
  • Tuang adunan dalam loyang
  • Bakar kek dalam oven pada suhu 170C hingga masak
  • Kek masak bila lidi yg kita cucuk pada tengah kek keluar kering dan licin.
  • Bila kek dah masak sejukkan
  • Bila dah sejuk keluarkan kek dari loyang
  • Potong bahagian atas kek yang keras 
  • Potong kek kepada 3 lapisan ini bergantung pada kita berapa lapis yang kita nak buat layer
  • Ketepikan.






1 tin buah buahan campuran
jem strawberry


Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
  • buah-buahan campuran dalam tin di toskan , asingkan air dan buahnya

  • Susun selapis kek atas lapik kek
  • Kemudian sapukan buttercream tadi dan ratakan dan sapu jem strawberry
  • Kemudian taburkan buah-buahan campuran yang telah kita toskan tadi
  • Tekan-tekan sedikit supaya dia masuk ke dalam cream
  • Letakkan lapisan yang kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga habis semua lapisan
  • Sapukan seluruh permukaan kek dengan cream dan ratakan
  • hias kek mengikut citarasa anda

keadaan kek yang telah dipotong oleh ibu saya diwaktu malam..

43 comments:

hazila said...

Untung la ibu yg dapat kek cantik macam ni...

zila 4ever said...

he hehee..ibu tinggal makan jew ..mmg untung..:)

ummiaisyah said...

betoi ckp kak zila..untung mak zila....dpt kek cantik n sedap!

~~zana@pb~~ said...

Akk tak mamu nk bg apa2 kerana jauh, hnya doa sepanjang masa emak2 kita diberi kesihatan yg baik..
Dah ok deko tu, kategori 'boleh tahan' tu.p

zila 4ever said...

thnks ummi:)itu jer yg zila mampu nk heppy kan dia..

zila 4ever said...

kak zana
doa tu ler yg terbaik utk ibu kita akan..tq kak zana..x pro lg la kak..nk kena masuk kelas ..nie deko org malas:)

AZLITA AZIZ said...

wow! cantiknya tak berkelip mata memandang..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cantik sgt deko kek tu zila... walaupun zila kata simple tp sgt menarik bila memandangnya...

zila 4ever said...

thnks kak ita..aloolloo..kak ita lg sifu tau:)

zila 4ever said...

tq kak madiha..he hhee x der idea kak..dh buntu aritu nie jer yg mampu buat..:)nk wt bunga ros besor2 x reti lg kak:)

Rohah said...

aduh kak, lentok terus bila tgk kat sini, dari tepi, atas, bawah, dalam, semua ku pandang, tergoda.Ada lg ke?..nak rasa..

Nina Mirza said...

As'salam Zila .....

Alahai ~~~~ cantiknyer !!!! Kalau Nina dok tenung ajerr tak rela nak makan. Cantik sungguh. Tahniah !!

Yana Shaiful said...

Jelesnya ari ni..rmai tayang kek yg begitu menawan ati..uwaaa yg ni cantik jgk.. hmm..bila ler kita nk pandai deco2 cani..cantik sgt..suka nengoknya ~

FnF Simple Life said...

cantik nya kek hari ibu zila

dZana said...

bila la akak nk belajar deco2 kek cantik camni.. tak mampu rasanya nk berkreatif mcm zila.. huuu... mesti suke ibu yg menerimanya..

Pachanti said...

Hi zila, wonder recipes, loved your blog.. Following your blog. Do follow mine. thanks.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Selamat Hari Ibu Zila.. cayanggg muahhhzzz siapa cakap kek tu ala-ala aje??
hamboiihh kemain cantik lagi deco ko tu wehhh... dah macam kek kat kedai!! shantiKKKKK ya ampUNNN... bangga! bangga!

Get well soon yaa.. kirim salam Ibu tau.. muahzzzzz... Oh! yaa zila ko duk mana sekarang ek?? JB ke KL???

Asyifa Mustaffa said...

Selamat hari Ibu utk k.Zila...
sedap kek..mntak sepotong...hehe...

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, ada lagi kek tu?...cantikla deco tu kak.sedapnya kalau dpt rasa....suka warna kek tu:)

selamat hari ibu buat akak yer:)

Bicara Kak Noor said...

salam zila cayang,akak bagi 10/10 kek ni sbb akak mmg kalah bab deko2 dan mmg tk pernah buat pun,untung nya mak zila dpt kek ni kan cantik sangattttttttt dpt bunga sekuntum pun cukup lah...

ady said...

as-salam
nampak exclusive kek tu Zila..cantik!!!

Qasey Honey said...

asslm Zila...wah cantiknya kek dia...bunga2 penuh kt atas tu...tp kaler kek tu lbih kurang sama mcm kek QH..pink n puple...hehe...

Mas said...

Wallaweiiiii....sgt2 cantik kek ituuuuuu... suka2 penuh dgn bunga!

kasihredha said...

saya terpegun..terkesima..kagum...dan swaktu dgnnya
cantikkkkk sgtttt...bunga ros tu macam reben
kalau saya...saya sayang nak makan.

Acik Erna said...

salam zila..cantik..pandai zila buat..warna pun menarik..kegemaran ramai wanita tu kan

Azian Elias said...

comenya.. warna dia pun dah buat akak terguda..

Gee® said...

mak aiiii....kelu lidah k.gee... terpesona!!

Tina Othman said...

salam kak zila, cantiknya, dahlah saya ni alah dgn pink2, menarik betul =)

sasha rahmat said...

wahh zilaaa..looks cantik ler kuntuman bunga2 tu..suka2 yg amat sy tgk!!!

rahel said...

Wow...cantik deco kekmu itu Zila..kaler yang lembut..sesuai utk hari ibu...

Evelyn Gemina said...

Hi kak zila, sorry baru nak komen, line tak mengizinkan...anyway, cantik sangat kek tu : )

umi's cup cake said...

salam kak zila,
cantik sgt deko tu..teringin nak deco2 atas kek tapi tak pandai..huhu

Asmah Yusof said...

Slm zila cyg...."selamat hari ibu"...
cantik gila kek itu....cuba anta putrajaya ckitttt...hehe

Mamasya said...

Salam Zila.cantik betul kek ni....dg warna pink tu buat lagi menawan.pasti ibu Zila happy dpt kek yg cantik hasil tangan anaknya...

cik kasih hatiku said...

cantik.. mesti sedap nie.. papepun salam kenal dr sy..:)

Lavanya said...

Hari Ibu gembira.Kek indah.Saya pengikut baru anda. lakukan melawat blog saya apabila anda dapat masa.
http://lavanyasrecipes.blogspot.com/

Ayu said...

Assalam zila,
baru hari ni dapat singgah sini..
cantiknya kek mothers day zila tu..terpegun akak tengok..

Melly Octaviana said...

Wow..cantik sekali cake nya.. ibu nya pasti senang di buatkan cake yg cantik.. ;)

anymz said...

cantik betul kek ni zila..terpesonan akak menengoknya..:)

Norzie hany said...

Salam Zila.
Pandai betul Zila deco kek tu...cantik sgt2.
Bertuah mak Zila dapat kek hasil air tangan anaknya.

Amie said...

Teramatlah cantiknya kek dia... patutlah Rahel kata ramai yang minat kek Zila!
Rasanya belum terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Ibu buat Zila & bondanya...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

This is simply beautiful!

quinnie said...

cantiknya zila..suka tengok designnya...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...