Pages

Wednesday, 25 April 2012

ikan balado



Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..
terima kasih kepada semua rakan-rakan blogger baru dan yang lama kerana sudi singgah disini..muaaahhhh sayangg anda semua..dan saya pasti akan membuat kunjugan balas yer..antara lambat dan cepat jew..he hehe .

dah makan ke belum?....jommm jemput makan semua..he hehee  tapi dah abis ..saya masak lauk ini dua hari lepas..kiranya lauk wajib ada dirumah nielah..kadang-kadang ikannya jer bertukar..atau tukar kepada daging dan ayam atau kentang...


masakan orang minang..memang sedap ..kena dengan tekak kami..biasanya sambal tue mesti nak letak banyak-banyak..baru puas hati...


warna sambal nie pun bergantung pada lada yang kita guna kan..tak salah saya cili merah nie ada dua jenis..yang biasa dengan yang kilat..entah yang mana lebih pedas pun tak tau la...tapi biasanya saya beli yang biasa..sekarang nie harga cili merah agak mahal sikit..






Resepi ikan balado
1 ekor ikan tongkol/apa-apa ikan pun boleh
garam 
serbuk kunyit

bahan sambal
10 batang cili merah
5  biji cili padi
8 biji bawang merah 
garam secukupnya

cara-caranya
  1. bersihkan ikan.lumur dengan garam dan serbuk kunyit
  2. panaskan minyak dan goreng ikan jangan terlalu garing.
  3. angkat dan toskan
  4. tumbuk kasar bahan sambal..atau blender pun boleh 
  5. panaskan minyak dan tumis sampai garing dan berbau harum .proses nie agak lama sikit..
  6. masukkan ikan dan digaul bersama sambal hingga sebati.sedia dihidang.






42 comments:

Watierman said...

Assalam Dik Zila..memang Akak berkenan sgt ikan bercili cam ni ha....naknya pulak guna ikan tongkol....nak bersimpuh dah ni...nak join makan sekali boleh?

ady said...

as-salam
mkn dgn nasi panas2 baru power ikan balado..suka dgn ikan tongkol..

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila

Ini fav kak Nur...ikan dia pun akak suker

FnF Simple Life said...

suka sgt ikan style gini... takde bwg putih halia bagai...just bwg merah ngn cili hidup... selalu tumbuk je...best kan...

Chik Mimi said...

Alahai zila sedapnyaaaaaaa,kan dah panjang tu hik hik kena dengan nasi hangat confirm diet larikkk

Qasey Honey said...

waduhhh Zila...kecur n tliur tgk lauk tu...antara fav QH jugak ni tau...blurppp...

Nina Mirza said...

As'salam Zila ...

gulp.. gulp .... telan air liur ajer laaa Nina kat sini
hehee . . .
Menyelerakan sungguh tengok ikan balado Zila tuuuu~~~

hazila said...

Saya belum pernah cuba buat sambal guna cili segar macam ni. Biasa guna cili kering kisar tu je.

KakAsma said...

yess,
owang minang punya slanga tu berlado..tak pun orang kampar..hihihi mmg orang kampar tau minang masak goreng berlado guna lada hidup..akak suka buh daun sop masa menumis..
tak caya cuba laa zila mmg terangkat punyeee..:)))

ijayuji said...

Salam kak zila!!! kita dtg petang2 ni :D ada lagi tak kak ikan berlado ni? kalau takde nak nangessss sbb tgh lapo, pernah makan tak eak ikan mcm ni? kita pun lupa, sedap kan kalau berlada gini, nanti leh cuba guna ikan apa2 pun tak kesah kan kak :D

Azian Elias said...

salam kenal..

akak suka jalan dan suka makan.. segala mak neka makan. Apa tah lagi padang food..

anyway.. awesome presentation..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Zila ini yang best!! wahh dah ler nampak sedap! gambor pulak cantik! i like! abang amin kirim salam..:))

Melly Octaviana said...

Hmm..ini menu fav nya melly juga, apapu di masak balado pasti enak khan.. nyam..nyam

kasihredha said...

saya pun suka guna cili segar :)

Choco Ani said...

Salam Dik Zilaaa wah wah kalau guna cili hidup ni bagi kak Ani memang lebih berperisa.. makan dgn nasi panas.. ada plak ulam.. cukup tak perlu lauk lain dah kan.. sodappp ;)

umi's cup cake said...

Salam Zila,
umi tak pernah makan ikan belado ni...tapi umi memang suka makan yang pedas2 samapi suami umi marah sebab takut umi sakit...anak2 pun belum pandai makan pedas

K.Nor said...

salam zila.. wahh sedapnyer lauk ikan tongkol.. ikan tongkol mmg ikan pebret k.nor :)

mekasih sudi singgah blog k.nor ya.. semoga ukhwah anta kita berkembang mekar :)

HaSue said...

memang pembuka selera kalo yg berlado2 nih..tp anak2 jer yg x dpt join mkn coz pds.hehe

Rohah said...

salam pagi kak..
cantik presentation akak,ikan tu mmg sedap kaw2 punya..guaranty...nak datang makan ye..

gadisBunga said...

salam singgah.

boleh jadi idea utk dinner malam ni~

Mamasya said...

Salam Zila.suka tengok gambar2 ni....teringat suasana di kg.ikan belado...masakan Minang rupanya...akak belum pernah masak...
sikecik cakap kirim salam kat kak Zila...hi..hi..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Zila..

Kih..kih..kih.. Kita sempat tido dulu smlm habis karang entry kat blog..hehehehe..

Zila tgk tajuk jer sblm nampak gambar dah rasa nak nangis..huhuhu.. Terliur babe! Suka masak berlado ni tp jarang buat sbb pedas2 anak2 tecik lagi nak adapt.. Tengok jer la kat dapur org lain dulu..huhuhu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Zila..klu kat umah k.atie mmg hari2 kena da sambal pedas2 camni..klu tak xselera la nk makan.
Cantik prop yg digunakn kat gambar tu :D

mamawana said...

Sodapnyer...Like Like Like

Wani said...

tengok ke ikan tongkol tu ... rasa dah lama dah tak makan ... ..nanti nak kena beli ikan tongkol blhla buat ikab balado mcm ni hihi

Mieza said...

Assalamualaikum...zila..terima kasih sudih visit blog mieza..mieza follow juga..cantik sgt blog zila ni..suka mieza tgk gambarnya..mieza ni tak pandai ambik gambar..bedal je haaa...salam perkenalan juga dari mieza...izinkan mieza letak link blog ni kat blog mieza :)

CT Delima said...

As'salam Zila

ikan masak berlado ni memang fav k.ct. kalau masak pun memang gemar mengunakan ikan tongkol dan pasti akan dilebihkan sambalnya tu dan ikan tongkol ni memang sedap kecuali kalau dah tak ada tu ikan kembunglah menjadi sasaran..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

As Salam Zila..
sayang zila!! hehehe
mmg best mkn kering cam gini..
suka2 :P lagi ikan tongkol hehehe

psst.. gmbr cantik!!! ki3x seyes!!

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, maaflah lately ni bz jer tak sempat nak bw sgt..tapi lambat pun sampai juga kan.sedapnya tgk ikan berlado akak ni..nak jer tumpang mkn tapi dah abis pula...hehe

ibundo said...

salam zila. wow mengancam masakan di sini. Bundo follow.. tk kerana datang jengah dapur bundo yang dah lama tak berasap tu..

dZana said...

salam kenal2 jugak dari akk.. nnti akk add zila juga yer.. ikan tongkol selalu msk kicap..masa camni pun tentu sedapkan.. cantik pic zila.. suke akk tgok..

anymz said...

wah!akak suka menu ni...kalau buat ikan balado akak suka buat masak lemak kobis...hehe
thnx singgah mykitchen ya zila

cheq da said...

salam kenal kembali...kata tak gemar masak tapi tgk gambar memang jenis rajin masak...dah pro...

Norzie hany said...

salam kenal Zila...1st time singgah blog ni n follow kembali.Sedapnya ikan berlada,feveret saya ni.

quinnie said...

zila..ikan kalau masak gini pasti licin punya..heehhehe

nOOrsha said...

Salam zila..salam ukhwah..timekaseh ya sudi sggh blog sy..cantik sgt pix ikan balado ni..mmg ni salah satu peveret family sy..lg podeh lg sodapp kan...mkn lauk ni je da cukup dah..x yah yg len.hihi

dapurCikWan said...

Salam. CW suka lauk macam ni kak..makan dengan nasik lemak sedap tuu.. =)

Nys Zairee said...

nyum3

Ayu said...

Assalam zila,cantik gamabr tu..
lagilah menaikan selera akak ni tau..
sedap makan dng nasi aje ni pun dah ok..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Nice presentation ! Can eat with lot of rice, yummy !

Naz / Nadz COSK said...

Ziela..ziela..where are you???

Asmah Yusof said...

zila....i miss u....hehe,lauk sambal berlado sure dah abis nie...dtg buat meleleh air liur jer nie...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...