Pages

Sunday, 25 March 2012

kit kat bites pistachio

Coklat adalah nama sebuah makanan yang diolah dari biji koko.
Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Tidak menggemukkan    Antara zat-zat penghasil rasa coklat terdapat lemak. Takat lebur lemak koko ini hanya sedikit bawah suhu normal tubuh manusia. Jika sepotong coklat dimakan, lemak itu cair di dalam mulut. Cairnya lemak koko menimbulkan rasa lembut di mulut. Lemak koko tidak langsung diserap tubuh kerana bukan dari jenis yang menggemukkan tubuh. 

Assalammualaikum
bersua kembali semua..kembali di blog yang saya sayangi..sebelum tu saya nak ucapkan terima kasih padan rakan-rakan blog yang sudi berkunjung dan berziarah disini..amat-amat saya hargai..insaallah saya akan berkunjung kembali ke blog rakan-rakan semua..:) 

pejam celik..pejam celik..minggu depan dah melangkah ke bulan baru..adoiii cepatnya..rasa macam baru jew menyambut tahun baru..he hehee..saya tanya kat kawan saya  "..isshhh cepatnya dah nak bulan empat..mcm x caya jer aq."..kawan saya kata .." mimpi kot ko tue...tu ler byk berangan kot"..dengan  senyum-senyum kambing..he hee berangan???dalam hati saya dia tak tau..29 hb mac nie rodtax &ins keta dah nak mati..h ehee..dialog tue pun terhenti disitu jew..sebab bos saya  datang secara tiba-tiba..


ok lah..lupakan kesah tue.. sekarang masa untuk kedapur  pulak..kita cari..selongar...dan kita bongkarrr dapur sapa pulak hari ini...he he heee nampak kan apa yang saya masak....wahhhh dah ada yang terliur nampaknya..:)..so apalagi..jommm sama-sama buat jugak..banyak dapur yang terlibat dalam penyelogkaran saya nie..mula-mula tengok kat dapur QH..ya ampun..ini budak sangat rajinnn masakk la..masyaallahh..ana suke..ana suke...sebab buat saya terliurrr jew..:)
pastu pergi ke thailand pulak..terpandang-pandang kt dapur ..ARAH..bukan orang thailand..tapi orang malaysia.;).pun sangat-sangat pandai masak masyaallah...membuatkan saya tak jemu-jemu berkunjung kedapurnya..tq yer..:)

tapi resepi saya buat kelainan sikit.. ada penambahan pistachio..dan saya guna kit kat bites ..lebih murah ..:)jommm sama-sama kita masuk dapur ..resepi nie sangat simple..sangat mudah..tak payah nak fikir banyak-banyak..cuma godak-godak jew...:)

KIT KAT BITES PISTACHIO
Bahan2
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus -saya ganti dgn biskut marie
225 gm Maltersers - saya ganti Kit Kat Bites

Untuk Hiasan
100 gm maltersers - saya ganti Kit Kat Bites
50 gm coklat masakan putih - saya ganti warna hijau
50 gm coklat masakan
pistachio - sebagai hiasan

Cara-Caranya
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang,gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. 
Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan kit kat bites dan kacau cepat supaya coklat kit kat tidak cair.
Untuk mengelakkan kit kat cepat cair masuk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru  dikeluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
taburkan atasnya dengan kit kat bites hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
tabuarkan pistachio yang sudah di panggang
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan...



selamat mencuba..)




23 comments:

ijayuji said...

Salam kak! eeeeeeeeee..kita suke pistaschiooooo!!! sedapppnyerrrr! haar, guna kit kat pon boleh, harga pun murah tp semalam g shopping melteser tu ada sale murah pulak ehehe.. kaler hijau??? pestaim tgk cekelat kaler hijau :D

kakna said...

wah.. mewah dengan coklat.kalau buat ni tak sempat nak bergambar dah habis.

zila 4ever said...

wsalm ika..klu murah leh ler beli melteser tu..sbb klu x offer mahal ckit kan..pestaim kew..byk colour ada kt bakery shop tau..mula akk nk amik purple..tapi dah habis pulak..layann jer la colour ijau..:)

zila 4ever said...

tu ler kak na..budak2 cepat jew klu tang2 coklat nie kan..:)

Qasey Honey said...

tenkiuuu yer awak puji2 kita...hahahaha...wah mewahhh sehhh KKTP tu...sedap tu tgk dgn kacang mahallll...

ogyep yummy mellow said...

aduyai... resepi kalau sedappp mesti mahal kan... tapi, sure berbaloi.

hazila said...

Salam ziarah.
Nampak sedap especially ada coklat.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waaa... suka statement coklat tak menggemukkan tu... hehehehe...

bagus gak ye ganti malteser dengan kitkat bite tu... mmg betul malteser mahal giler! masa akak buat ritu tak terfikir pulak ke kitkat bite tu.. adeeiii... tp takperlah.. benda dah jadi baja pun.. kekeke...
ehh.. samalah.. roadtax kereta akak pun mati ujung bulan ni jugak.. tp alhamdulillah dah siap pasang dah sbb matinya 23hb.. hehe.. tengah kering gitu... gaji lom masuk da...

Norasiah Nasir said...

wah..senangnyerrr...

tapi malas nak buat....

buat lapo je...yummy...

mimie said...

kak zila.....saya suker cekelat kitkat tu...sbb mampu beli lagi...hiihihi

vahhh..kacang pistachio pon adoo....mahal gak tu kakkk..... bak sini KKBP ngan pistachio tu skaliii....

quinnie said...

kreatifnya zila...:)

izahdaut said...

assalamaualikum.. waduhh waduhh.. kok sedap bangat coklat2 gitu. ada kacang cerdik pulak.. eh kan org panggil tu kcng cerdik kan. kekekkee... canner ek tak de list blog ni kat blog saya. nanti saya add. tq...

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

look so tempting and good!

zila 4ever said...

QH..sama-sama..he hee kejap jew dh habis..

zila 4ever said...

ogyep yummy mellow.. tu ler..mahal cikit..tp nak makan punya pasal..layann jew tekak nie.

zila 4ever said...

hazila..tq yer sudi singgah sini..coklat mmg digemari..:)

zila 4ever said...

kak madiha..
h ahaa haa tu ler kak mmg mahal..so ganti dgn kit kat jew..tgh kering nie kak..tunggu gaji jew nie..

zila 4ever said...

norasiah..thnks dear sudi follow yer.

zila 4ever said...

mimie..amboii klu dapur rumah awak tu dekat akk dah pass..sepiring..h eheee.apakan daya tgn x sampai la..

zila 4ever said...

quinnie..adoii..x krative mana pun. buat suka-suka jew nie :)

zila 4ever said...

izah..kehh kehh..mmg tepat skali kcg cerdik tue..tp klu dh makan mmg x leh brhenti..tq izah masukkn link zila kt list blog izah..:)suka.

zila 4ever said...

sonia thnks alot to support me..and thnks visit here..;)

Liza Razak said...

wahhh...nampak sedap !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...