Pages

Thursday, 15 March 2012

Kek Span Optima


Assalammualaikum. dan selamat pagi..wahhhh pagi yang mendung nie saya nak show cake.he he heee..alahaii bukannya rajin sangat saya nie..tapi semangat ingin mencuba nie amat menebal..tengok kawan-kawan blog..dan kawan-kawan masak. semua dah tayang kek diorang..saya jer yang tak pernah main icing ..nie kiranya percubaan pertama la..susah jugak rupanya nak mendeko nie..


inilah hasilnya main tibai2 jew..dah siap deco rasa puas ati walaupun x cantik mana..x sabar nak potong dan nak rasa kek nie...mula-mula rasa sepotong..lepastu macam nak rasa lagi..he hee mcm tak boleh berhenti pulak..tapi teringat badan dah mula muk2..so makan jew la dua potong....


resepi kek nie sangat mudah...sebab tergoda dengan kek kat fb member zaman sek dulu..terima kasih zaitun sebab sudi ajar buat kek nie...jom layan resepi yang simple dan amat mudah nie..sebab pakai tepung optima.buttercream tu saya ambil resepi dari rakan facebook..sangat mudah dan colour putih gebu jew..



kek span optima
250 gram tepung optima.(sy guna yg coklat) instant cake flour
4 biji telur
150 gram butter (dicairkan)

Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
cara caranya

  1. Panaskan oven pada suhu 190C.
  2. lenser tin berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.
  3. Dalam mangkuk pemutar, satukan semua bahan untuk kek span kecuali mentega cair.
  4. Putar dengan kelajuan perlahan sehingga semua bahan bergaul. Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan naik sekali ganda. Matikan mixer
  5. Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 30 - 35 minit atau hingga masak.
  6. Keluarkan dari oven, sejukkan sekejap dan keluarkan dari tin, biar sejuk atas jaringan.
  7. Kek dipotong kepada 2 bahagian, kemas kan dan buang habuk2 kek.Sapu krim pada keseluruhan kek tadi. hias permukaan kek mengikut kreativiti anda. 

40 comments:

nanieybarnieylurviey said...

wah.. like..like..like.. nk try la wat ising.. xpenah wat kek ising.. selalu kek choc lembab je..

P/s: leh bukak kelas da ni kak

zila4ever said...

naniey ...mesti try best main icing nie..akk pun x terror lg..klu bukak kelas x der org dtg nnt:)

Qasey Honey said...

wah kelasssnye deco kek tu...cntik pandainye dia buat gitewww...kek span tu pon nk gebu...nk spotong yer...teruja nk rasa..

zila4ever said...

QH..tq.mehh sini amik sepotong..ada lagi kt umah tue..:)

ady said...

as-salam Zila
Oh wonderful! Fantastically done! They look just lovely!

mimie said...

vahhh..kak zila...cantek deco kek tuu.....mcm proo jerrr...

tun_telani said...

salam kenal jugak dr tun ^^
cantik sgt kek tu.. tun tangan keras kejung, x penah jd cantik mendeco. huhu

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhh cantik kek tu. I memang tak reti nak deco2...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Zila :)
Cantik lah deco kat kek tuh..cam mana zila buat eh? hehehe

zila4ever said...

ady..thnks yarr..my frst time projct..:)u also the best cook..

zila4ever said...

mimie..thnks la..x pro lg ler..baru mencuba..cuba..:)

zila4ever said...

tun telani..thnks sudi singgah di blog zila nie..klu tun buat lg cantik lerr..:)

zila4ever said...

love2cook ..ur always the best ..:) siap masuk jelita...congrte frm me..semua masakan u hebat2..i like..:)

zila4ever said...

mama..adusss.. mama deco lg cantik2..malu saya..he hee nie main belasah jer ;)

rahel said...

Selamat pagi Zila,cutenya kek span ni..rajin awak deco kek..nyam nyam..

zila4ever said...

pagi rahel..thnks yer..saja2 mencuba..he he hee

~~zAnAfAhMi~~ said...

Ok la tu, percubaan pertama dah nampak kemajuannya. Tinggi pulak keknya, akak pun tak pernah buat 3 lapis, patut pun mkn 2 potong.

u.m.i.e said...

aduh fail la ..
memang bukan tangan buat kek .. hehehe
buat cupcake pun tak menjadi .. adoyai ..heheh

Hidayah Ahmad said...

Wah, terluir.. haha

Aretikz said...

Pergh ~ mcm kek kahwin jak ni.. hehe.. ^^

zila4ever said...

zanafahmi..tq kak..tu ler kak rasa nk makan lbh 2 potg jew..tp apakan daya..:)

zila4ever said...

umie,hidayah n aritz..korang kena cuba jgg..simple jew kek nie..:)

Amie said...

Selamat pagi Zila,
terima kasih sudi singgah dapur Kak Amie... happy cooking!

kechixx said...

sedapnye.. ada bunga2 :)

ASMAH YUSOF said...

aduhhhhh...bikin terjatuh hatitgk deconye zila....;))

norlieharumaini said...

salam kunjung balas.. wah.. cantiknya kek tu.... suka tgk..

Kak Am said...

cntik kek tu, mcm dah pakar gitu..!

sasha rahmat said...

waduh2 zila..looks lovely ler kek tu..siap ropol2 rosey lagikkk!! suka2 sy tgk!!

Liza said...

salam ziarah zila...cantik deko kek tu wpun pestime mendeko yer...kalau liza xtau la jd cmner, keras tgn katakan....hihihii

zila said...

amie..thnks yer sudi singgah sini jgk..:)

zila said...

kechixx ..tu ler..wat bunga2 jew senang..thnks sudi ziarah sini:)

zila said...

Asmah Ray..aduuss tq yer..baru nk blajar2 nie..:)

zila said...

norlieharumaini..thnks kak :)..dan sudi singgah sini

zila said...

kak am..h ehe jauh lagi kak nk bergelar pakar..suka2 jew nie kak:)tq kak sebab sudi ziarah:)

zila said...

sasha rahmat..tuler..bunga2 rose..bunga yg paling zila suka..thnks sasha sudi singgah sini..;)

zila said...

liza thnks sudi ziarah sini..:)..x pandai lg ler liza..suka cuba2 jew nie..:)

Melly Octaviana said...

cantik cake nya.

zila said...

melly thnks sudi singgah sini :)

Evelyn Gemina said...

Salam zila, cantik kek ni..i like : )

shah_izan said...

Zila
i pon nak 6x like
cantik kek tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...