Pages

Tuesday, 10 January 2012

Donut Mayo



Assalammualaikum..
hidangan pembuka kata 2012..donut mayo..sangat lembut.dan amat mudah disediakan..donut nie saya buat malam tadi..so buat sarapan untuk pagi nie..puas saya merayap ke dapur rakan-rakan blog..rata- rata semuanya dah mencuba..dan semua komen amat memuaskan..tergerak pulak hati nie nak mencuba juga.


donut mayo nie sama seperti donut biasa cuma ada penambahan mayonis..tu yang membuatkan ianya lembut selamanya..:) memang tak menyesal mencubanya..


ok la..saya minta izin sharekan resepi di bawah nie juga..untuk rujukan saya sendiri..dan pada sapa-sapa yang berminat nak mencuba..jomm layannn..


Donut Mayo
Bahan -bahanya
330 gram tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis..apa-apa brand pun bole.
1 sudu besar susu tepung.
1 biji telur
140 ml air suam
1 1/2 sudu besar majerin
3 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil yis
sedikit gula icing untuk salutan pada donut 


Cara-caranya
1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.


2 comments:

mimie said...

wahhh...kak zila...nk dulu membuat donut ni eyhhh....sedap bangatkn donut nihh......gebus jerkkk.....

sy dah poloooo.... hiihihi

zila4ever said...

he heee mimi..tersangat ler sedapnya..thnks poloo akk ea..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...